МО свива бюджетните разходи
МО свива бюджетните разходи / netinfo

Министърът на отбраната Веселин Близнаков заяви в парламента, че среща разбиране за приоритетите в армията, които трябва да бъдат осигурени с допълнителни средства за следващата година. След края на закритото заседание на Народното събрание военният министър обясни, че след дискусията в залата е по-уверен в решаването на този въпрос в следващите десетина дни.

Същевременно Веселин Близнаков посочи, че министерството и ръководството на армията са готови да се съобразят с възможностите на страната. Имаме готовност да предложим по-голяма степен на прозрачност при разходването на бюджетни средства, каза министърът. И съобщи, че е наредил на второстепенните разпоредители с пари от бюджета да ограничат разходите си до възможното. Някъде това ограничение надхвърляло 25% за следващата година, като основната цел била рационалното използване на ограничения финансов ресурс.

Три са посоките, в които може да се търси финансов ресурс, който да позволи изпълнение на задачите на армията следващата година, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов.

Той каза, че споделя безпокойството на министъра на отбраната от тенденцията за намаляване на заделените средства за отбрана. Ще се стремя да се придържаме към приетия от страната ни ангажимент за дял разходи за отбрана, който да не постави под съмнение политиката на България в тази област, каза председателят на Комисията по отбрана.

Според него нужният финансов ресурс може да бъде търсен в няколко посоки – намиране на оптималния баланс между възможностите и ангажимента на страната ни за 2,6 % от Брутния вътрешен продукт за отбрана. Средствата могат да бъдат осигурени, ако някои доставки за армията бъдат освободени от митнически такси и сборове, обясни още Ангел Найденов. Тепърва този въпрос ще бъде обсъден с министъра на финансите.

На закрито заседание, продължило повече от три часа, Народното събрание прие доклада за състоянието на отбраната за 2005 година. След края на заседанието от ДСБ заявиха, че е било излишно да се прави секретно заседание за това как се харчат парите на данъкоплатците.

Недопустимо е премиерът да не присъства на това заседание – отсъствието му и отказът да бъдат подкрепени финансово ангажименти на страната към НАТО са заявка за промяна в стратегическия курс на България, заяви заместник-председателят на комисията по отбрана Асен Агов от ДСБ.

Агов заяви, че на съвместното заседание на бюджетната и икономическата парламентарна комисия тъмносините ще настояват управляващите да се придържат към поетия съюзнически ангажимент за армията да бъдат осигурени 2,6 на сто от БВП.