МО отменя продажба на имот, Борисов иска да се даде за парк на София

МО отменя продажба на имот, Борисов иска да се даде за парк на София
МО отменя продажба на имот, Борисов иска да се даде за парк на София / БГНЕС, архив

По настояване на министър-председателя Бойко Борисов министърът на отбраната Николай Ненчев ще внесе предложение за решение, с което ще бъде отменено даденото съгласие за продажба на имот, предоставен за управление на Министерството на отбраната, съобщават от правителствената пресслужба.

Става въпрос за имот в София с отпаднала необходимост за министерството и армията, чиято данъчна оценка надхвърля 500 000 лв. Имотът се намира в жк „Младост 3" и представлява терен от 11,5 дка, застроен с 5 сгради с обща застроена площ 944 кв. м. Данъчната му оценка е 714 627,50 лв.

По предложение на премиера имотът би могъл да се предостави в собственост на Столична община за изграждането на парк, когато са преминали всички необходими за подобно решение законови процедури.

В края на ноември депутатът Георги Кадиев подаде сигнал в социалните мрежи, като отбеляза, че търгът, обявен в сайта на военното министерство, е за имот от 11 декара в столичния район "Младост", а началната му цена е 791 000 лева. Огледът на имота бе насрочен между 21 и 27 декември, а самият търг - на 29 декември. "Това за мен е 100-процентова далавера", коментира Кадиев. За военния имот началната цена на квадратен метър излиза близо 70 лева или 35 евро. Според брокери квадратен метър земя в тази част на столицата струва поне 10 пъти повече.

Вижте репортаж на NOVA за обявената продажба на имота:

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов коментира по повод обявената продажба, че не е първата за ведомството на имот в "Младост". Запрянов се позова като пример на друга сделка, на търга при която е постигната в пъти по-висока цена от началната.