Мнозина на морския бряг се готвят да посрещнат Джулая
Мнозина на морския бряг се готвят да посрещнат Джулая / снимки: sxc.hu

На морския бряг и тази година традиционно започна посрещането на Джулай морнинг - първото утро на юли. Традицията повелява - посрещането на изгрева, започва със залеза. Тази година слънцето залезе в 21.08 часа, а в първото утро на юли ще изгрее в 5.52 часа. Стотици хора вече са на морския бряг готови да посрещнат там утрото.

Празникът носи името на известната песен на „Юрая Хийп" от 1971 година, July Morning и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още по времето на комунистическия режим. Джулая е уникално изживяване, което започва със залеза на слънцето предния ден и разходката по пътя към плажа. Много млади хора от различни краища на страната избират да посрещнат изгрева по българското Черноморие, пеейки песни на Бийтълс, Пинк Флойд, Ролинг Стоунс и други легендарни групи от това време. Празникът, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век, съществува и днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира.

При основаването си, Джулай Морнинг е бил повод младите да говорят свободно за музиката, която им е била забранена, за песните, които пеят, за свободната любов и да протестират срещу управлението на страната. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях. Сега на плажа се събират в пъти повече хора, но оригиналната идея е отдавна забравена.

С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите хора, като местата на които се чества вече се разпростират не само по българското черноморско крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове. Формално изгрева може да бъде посрещнат на всяка тераса с изглед на изток.

Мнозина на морския бряг се готвят да посрещнат Джулая
netinfo

Тази година бургазлии ще имат възможността да чуят на живо едноименната песен, дала живот на празника на свободния дух, в изпълнение на нейния автор Кен Хенсли. Роклегендата и композитор на най-популярните парчета на „Юрая хийп" пристига специално в Бургас, за да вземе участие в посрещането на първото юлско утро. Хенсли ще изпее култовата песен заедно с група „Сънрайз" на 30 юни от 22.00 часа на Централния бургаски плаж.

Преди година Хенсли отново посрещна утрото в България. Тогава, по покана на кмета на Каварна Цонко Цонков, той пя на брега на Камен бряг.

Началото на бургаския Джулай ще бъде поставено с уникално шоу от барабани, танци и огньове. За това ще се погрижат Елица и Стунджи, балет „Дюн" и холандското балетно дуо „Танцуващи сърца". След изпълнението на Кен Хенсли и „Сънрайз" за купона по посрещане изгрева на юлското слънце ще се погрижат бургаските рок-групи „Г.Р.А.С.", „FOUR", „Vrani Volosa", „The Revenge Project", „Стокхолм" и „Clan Bang". Изгревът ще бъде посрещнат с изпълнение на сборна формация на песента, дала име на празника.

Традицията да се посреща изгревът на слънцето на първи юли се е запазила до днешни дни само в България.