Млекопроизводителите започват безсрочна стачка
Млекопроизводителите започват безсрочна стачка / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
От утре млекопроизводителите и животновъдите в България започват безсрочни протести, обяви председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Андриан Цаконски. Той добави, че фермерите ще блокират пътищата към шест града, като всеки ден ще се спира движението за по минимум половин час.

Цаконски беше категоричен, че протестите ще продължат, докато исканията на стопаните не бъдат изпълнени до край. Те настояват за целогодишни субсидии за литър мляко или глава добитък, намаляване на ДДС за земеделските продукти, промяна на акциза на горивата за животновъдство и контрол на качеството на предлаганите на пазара млечни и месни продукти. Засега протестиращите се отказват от стачни действия в столицата.

Представителят на Националната асоциация на млекопроизводителите Атанас Атанасов каза, че исканията на фермерите са чисто икономически и нямат нищо общо с политиката. Той допълни, че протестиращите от Кърджали са се заканили да тръгнат заедно със стадата си към Гърция в знак на неподчинение към местните власти. В заключение Андриан Цаконски заяви, че вицепремиерът Меглена Плугчиева е обещала да бъдат изплатени и 60 млн. лева субсидии на стопаните до края на годината.