Млекопроизводителите ще изграждат палатков лагер
Млекопроизводителите ще изграждат палатков лагер / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

Млекопроизводители от Добричка, Силистренска и Разградска област проведоха двучасов протест от 11.00 до 13.00 часа. Те се събраха на пътя Добрич - Силистра до разклона за Кайнарджа. Протестиращите фермери блокираха за 10 минути движението. В знак на протест те разляха на пътя около 40 литра мляко и заклаха показно 20-дневно теле. „Това ще стане с всичките ни животни. От тях ще останат само звънците”, заявиха млекопроизводителите.

Протестиращите от региона имат намерение от следващата сряда да започнат непрекъснат протест. Те се заканиха да изградят палатков лагер, в който да доведат и животните си. „взели сме решение да направим един постоянен палатков протест, докато не ни се изпълнят исканията от новият министър. Със старият министър имаме подписано споразумение за 20 стотинки целогодишна субсидия на литър мляко. Могат от прословутия бюджетен излишък да финансират проектите по САПАРД”, казаха протестиращите. „Не си удържаха на думата, но докато не се оправят няма да спрем – денонощно ще стачкуваме. Правим график и от сряда натам постоянно ще има хора, даже ще изкараме животните”, каза още те.

Млекопроизводителите настояват още да бъдат пуснати обещаните нисколихвени кредити за закупуване на фуражи от ДФ „Земеделие”. Протестиращите поставят и искането срокът за отдаването на общинските мери и пасища, който сега е една година, да бъде увеличен на 10 години.