Млекопроизводители протестираха, раздаваха мляко
Млекопроизводители протестираха, раздаваха мляко / снимки: Sofia Photo Agency

Животновъдите отново протестираха на различни места в страната. Този път нямаше блокирани пътища. Мляко раздаваха на селяните в Шереметя млекопроизводители от Великотърновска област по време на протеста на главен път София – Варна край селото. Фермерите раздадоха и изляха близо 400 литра мляко.

За пети пореден път край великотърновското село се събраха около 60 фермери от региона, които бяха подкрепени от двайсетина свои колеги от Търговище. Протестът беше охраняван от близо 50 полицаи, които и този път с плътен кордон не позволиха на животновъдите да блокират пътя. Исканията на фермерите останат непроменени. Те настояват за годишни субсидии за всеки произведен литър мляко и за всяко отглеждано животно, данъчни и кредитни облекчения и гарантиране на минимални изкупни цени на млякото.

„Ще протестираме всяка седмица, докато не бъдат изпълнени исканията ни”, заяви Георги Тончев от регионалната структура на Асоциацията на млекопроизводителите. „Искаме си парите за субсидии от правителството, а не от Брюксел", заяви още той. „Нека властта види, че пак сме тук, пак сме недоволни и искаме своето. Всички нас ни държи надеждата, че субсидиите, които чакаме ще ги получим. Затова няма да се отказваме и протеста продължава безсрочно. Ако властта очакваше, че като ни разтакава, ние ще се откажем и ще отслабим нашите действия, напротив – нашите действия се увеличават и протеста започва да се разраства.”, каза още Тончев.

Протестът на фермерите във врачанското село Борован бе спрян от 80 полицаи, които не позволиха животновъдите да излязат на пътното платно и да блокират движението. Повече от час и половина продължи напрежението между млекопроизводителите, полицаите и служители на община Борован. Още в самото начало протестиращите бяха предупреждавани, че действията им са незаконни, защото кметът на общината Петър Цветковски не е дал разрешение за митинг.

Въпреки това животновъдите опитаха и бяха възпрени от мощен кордон от четири редици полицаи. Част от протестиращите дори пробваха хитра тактика да излязат на пътното платно, играейки хоро, но и това не се получи. Водачът на фермерското недоволство Андриан Цаконски каза, че ако наистина е постигната договореност за субсидиите, протестите ще спрат. „Ще направим среща, щом е решен този проблем, с министъра, за да видим за решаването и на другите проблеми. И ако имаме одобрението и започнат да се решават – ще прекратим простестите, ако не ще продължим. Това вече предстои да проучим въпроса”, каза още той пред Дарик.

Едва петдесетина селскостопански производители и животновъди протестираха срещу неизплатените държавни субсидии в Кресна. Охраняващите митинга полицейски служители бяха почти колкото недоволните фермери в ранния следобед днес.

Протестното събрание на стопаните от Кресненско и Санданско бе разрешено официално от кмета на общината Илиян Кръстев. Само шестима от протестиращите се опитаха да нарушат забраната за блокиране на Главен път Е-79. За минути мъжете на средна възраст легнаха на пътното платно, близо до сградата на кметството в Кресна, но те своевременно бяха издърпани от полицейските служители. До други ексцесии не се стигна, установи екип на Дарик. Акцията по охрана на протестните действия бяха ръководени от началника на полицията в Сандански, Костадин Бакърджиев.