Млекопроизводители блокират ГКПП Оряхово, Русе и Видин
Млекопроизводители блокират ГКПП Оряхово, Русе и Видин / снимка: Sofia Photo Agency
Млекопроизводители заплашват да блокират граничните контролно-пропускателни пунктове при Оряхово, Русе и Видин в сряда. Протестът в Оряхово е насрочен за 12 часа. Млекопроизводителите са уведомили органите на реда и общината в 48-часов срок, според изискванията, но още нямат потвърждение от тях за провеждането на протестните действия.

Председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите в България Андриян Цаконски обясни: „Излизаме с настояването да се прекрати вносът на млечни и месни суровини, да се излезе със защитна цена на млякото и местото у нас. Чувам, че собственикът на ферибота е правил някакви изказвания. Снощи ми звъняха да ме предупредят да не правя това, но ние блокираме българска държавна граница. Без разрешение да е, ние излизаме, защото нещата са нетърпими”.

„Нееднократно Станишев и Миков ни обвиняват, че сме престъпници. Аз не мога да видя в лицето на фермерите престъпници, при положение че си търсим правата и както всички и медии и обществеността научиха с какво се храним, какво преработват нашите преработватели и с какво хранят нацията. За мен това е доста тревожно, не знам за другите. Както на колата двигателят се нуждае от качествени масла и горива, така и един организъм се нуждае от качествена храна”, допълни Цаконски.