Младежкото СДС подкрепя българските интернет-потребители
Младежкото СДС подкрепя българските интернет-потребители / Снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова

Младежкият съюз на демократичните сили подкрепя българските интернет-потребители. В декларация на политическата формация, получена днес в БТА, се посочва, че МСДС е обезпокоен от проведените силови акции на политическото ръководство на МВР, насочени срещу интернет-потребителите в България.

МСДС ще потърси съдействието на депутатите от парламентарната група на ОДС за отправяне на питане към министъра на вътрешните работи Румен Петков относно

законосъобразността и резултатите от предприетите силови акции. Политическата формация приканва министър Петков да наложи наказания на превишилите правата си служители на МВР и виновните лица да понесат дисциплинарна отговорност за действията си.

Остро протестираме срещу изявленията на висши офицери от МВР, квалифициращи българските интернет- потребители, като "пирати" и престъпници, пише в декларацията. Огромният процент от засегнатите потребители са млади хора и категорично не приемаме грубото погазване на техните конституционни и граждански права.

Според политическата формация са налице основания за определяне на действията на полицейска принуда като незаконни. Налагането на цензура от ръководството на ГДБОП върху свободата на обмена на информация в интернет-пространството чрез "филтрирането", т.е забраняването на достъпа до определени информационни източници, представлява нарушение на чл. 41 и 42 от Конституцията, регламентиращи свободния достъп до информация и забраната за спиране на източник на информация, освен на основание акт на съдебната власт, смята МСДС.

Обръщаме внимание на МВР, че наред с извършените закононарушения тяхната акция, насочена срещу български торент сайтове, няма реален ефект относно защитата на авторските права, пише в декларацията. Според политическата формация по този начин единствено се насърчава продажбата на пиратски дискове, съдържащи софтуер, музика и филми.