Младеж загина по време на Джулая
Младеж загина по време на Джулая / снимка: DarikNews, Ада Николова
Младеж загина по време на Джулая
20835
Младеж загина по време на Джулая
  • Младеж загина по време на Джулая

23-годишният Веселин Михайлов от Варна е загинал тази нощ в село Камен бряг по време на посрещането на Джулай морнинг в местността "Огънчето". От полицията в Добрич уточниха, че става въпрос за нещастен случай. Има вероятност момчето да е употребило алкохол. Самото място на трагичния инцидент не е било обезопасено.

Веселин е паднал от 30-метрова скала. Съобщението за произшествието е получено в 01.00 часа след полунощ в полицията в Каварна. Малко по-късно на мястото на инцидента са пристигнали екипи на Бърза помощ и полицията, както и пожарникари от Каварна. Тялото е изтеглено около 05.30 часа заради трудно достъпния скален терен. Тялото е било откарано за аутопсия в Добрич. 

Според дежурния екип на Спешна помощ по надолнище паднал и младеж на 21 години от град Генерал Тошево, който се разхождал. Измъкнал го баща му. Младежът е със счупена ръка, множество дълбоки охлузвания и хематом на главата.

Местносста "Огънчето" е била обезопасена с метална ограда и с въжета.

Трима млади мъже, един на 21 и двама на 23 години, са били приети за лечение тази нощ в токсикологията на Военноморска болница, съобщи за Дарик началникът на отделението д-р Снежа Златева. Тримата са празнували Джулая на плажа, като са прекалили с алкохола. Двама от тях все още са на системи в токсикологията, третият вече е изписан.

Празникът не е бил отложил заради близо 10-хилядното множество, дошло да посрещне слънцето в Камен бряг.  

Утринният концерт, наречен "Джулай морнинг фест", започна малко след 4.30 ч. с едноминутно мълчание в памет на загиналия. Първи излезе на сцената група "Гранулом", а когато слънцето се показа над морето, бившият вокалист на "Юрая Хийп" Джон Лоутън поде с Б.Т.Р. култовата песен "Джулай морнинг". Лоутън пя точно час и изпълни най-известните си песни.

На морския бряг и тази година традиционно се събраха стотици хора, за да посрещнат Джулай морнинг - първото утро на юли. Традицията повелява - посрещането на изгрева започва със залеза. Тази година в последния ден на юни слънцето залезе в 21.08 часа, а в първото утро на юли изгря в 5.52 часа.

Празникът носи името на известната песен на „Юрая Хийп" от 1971 година, July Morning и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още по времето на комунистическия режим. Джулая е уникално изживяване, което започва със залеза на слънцето предния ден и разходката по пътя към плажа. Много млади хора от различни краища на страната избират да посрещнат изгрева по българското Черноморие, пеейки песни на Бийтълс, Пинк Флойд, Ролинг Стоунс и други легендарни групи от това време.

Празникът, възникнал във Варна в края на 70-те години на миналия век, съществува и днес. На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето. Според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира. При основаването си, Джулай Морнинг е бил повод младите да говорят свободно за музиката, която им е била забранена, за песните, които пеят, за свободната любов и да протестират срещу управлението на страната нелегално. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за тях. Сега на плажа се събират в пъти повече хора, но оригиналната идея е отдавна забравена.