Младеж беше убит при масов бой в Студентски град в София
Младеж беше убит при масов бой в Студентски град в София / снимка: DarikNews.bg
Младеж беше убит при масов бой в Студентски град в София
50744
Младеж беше убит при масов бой в Студентски град в София
  • Младеж беше убит при масов бой в Студентски град в София

Ново убийство на младо момче в Студентски град. 19-годишен студент почина след като беше наръган смъртоносно след сбиване в общежитие на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Жертвата Марио Данчев от Перник, заедно с брат си близнак Мартин и техния приятел Владимир, налетели на бой на съквартиранта на близнаците - Илко Радев.

Тримата нападатели били много пияни и вдигали шум, а по-кроткият Илко им се скарал, защото не могъл да си почива. Последвал бой, по време на който Марио е намушкан с нож. МВР още не може да установи кой е физическият убиец на момчето, защото и тримата заподозрени отричат да са вадили нож.

Илко е имал разнообразни битови препирни с близнаците, но до нещо по-сериозно до този момент не се е стигало, обясниха от полицията. След като се прибрали от дискотеката обилно почерпени, около 3 часа първи в общежитието влязъл Мартин, който се сдърпал с Илко, защото му направил забележка да не вика. Началникът на Седмо РУП Ани Петрова обясни, че след това близнакът извикал и останалите двама в стаята, докато Илко се заключил отвътре. Илко им отворил, при което трите лица, стоящи отвън, влезли и се започнал побой, като всеки налитал. „Марио в един момент казал „Ох" и клекнал. Те нямат спомен дали са го сложили в леглото или сам се е качил", обясни Петрова.

Не е ясно как точно е бил убит Марио. Полицията при огледа все пак намира нож в стаята, но нито един от заподозрените не знае и не признава, че такъв всъщност е бил използван. „При първоначалното събеседване с лицата, въпреки че им беше много трудно да разговарят вследствие на употребения алкохол, даже не е ставало дума за нож. Казаха, че са се били с юмруци", допълни началникът на Седмо РУП.

Една от студентките в общежитието разказа, че е била събудена от викове и крясъци посред нощ. Тя познавала по-спокойния Илко и нямала лошо впечатление за който и да е от момчетата: „Някой, който спи, надали си мисли, че такива неща могат да се случат. Нямаше начин да не се събудиш".

Шефът на столичната полиция Валери Йорданов каза за Дарик, че в случая полицията е била безсилна, тъй като сбиването е станало в общежитието: „Не е реалистично да говорим, че във всяко общежитие или на всеки етаж би могъл да бъде поставен полицай. По-скоро бих апелирал да обърнем внимание на това по отношение на режим на заведенията на територията на Студентски град".

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че в случая с този инцидент трябва да се коментират общоприетите правила за поведение в обществото, а не ролята на МВР: „Инцидентът е възникнал изцяло от лица, употребили алкохол. Говорим за общежитие, което е за българските студенти, за българската младеж. Родителите, които са изпратили тези студенти в София да учат, предполагам искат те да се учат и образоват и да бъдат в по-облекчени условия, каквито дават студентските общежития, тъй като наемът е много по-евтин. От първоначалните действия колегите са установили, че едното момче има алкохол 1,85, а другият около 1 промил. Назначени са кръвни проби, за да се види дали освен алкохол, има и съдържание на упойващи вещества".

През 2008 година нелепо почина студентът Стоян Балтов, след като бе пребит до смърт на улицата пред дискотека „Амнезия". Смъртта му стана причина за многобройни протести на студенти в цялата страна и дискусии относно сигурността и състоянието на Студентски град.