Митрополит Николай против честванията на Априлското въстание на Великден
Митрополит Николай против честванията на Априлското въстание на Великден / БГНЕС, архив

Пловдивският митрополит Николай излезе с отворено писмо до кмета на Панагюрище, в което изразява несъгласието си с изместването на честванията по случай 140-годишнината от Априлското въстание от 2-ри на 1-ви май.

„Великден е празник на празниците и е недопустимо провеждането на каквито и да е други празници, за да не бъде отклонявано съзнанието на вярващите от най-великото събитие в историята на човечеството - Възкресение Христово. На Великден не се освещават нови църкви, не се ръкополагат дякони и свещеници, не се извършват венчавки. Това в още по-голяма степен се отнася за споменаването на покойниците, не се прави помен, а зарята-проверка по същество представлява помен в светски вариант", се казва още в писмото на митрополита.

„Не вярвам панагюрци да искат точно на Великден централният храм на града да бъде затворен, или с ограничен достъп, за да се провежда театрална възстановка. Впрочем, затварянето на храма точно в този ден няма как да стане. Разбира се, Църквата няма как да попречи, ако някои светски фактори много настояват зарята-проверка и другите мероприятия да бъдат проведени точно в неделята на Светлото Христово Възкресение. Просто в този случай нито аз, нито който и да е друг свещеник ще участваме в събитието и отсега заявяваме, че светските чествания точно в този ден са в противоречие със светата православна вяра, Христовата Църква и се приемат от вярващите християни за богохулство и грях", допълва митрополит Николай.

"Макар, че по принцип през цялата Светла седмица не се правят помени, по изключение бих дал разрешение на вярващите християни да присъстват на зарята-проверка, ако тя се проведе на 2-ри май", казва още той в писмото си до община Панагюрище.