Митрополит Николай: Патриарх Максим е пример за морал в днешния объркан свят
Митрополит Николай: Патриарх Максим е пример за морал в днешния объркан свят / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Патриаршеската институция е основен крепежен елемент на българската държавност. Патриарх Максим с всичките си дела от първия си до последния миг доказа, че е бил достоен за тази висока чест и отговорност. Това заяви по време на опелото в памет на българския патриарх Максим Негово Високопреосвещенство митрополит Николай, предаде БГНЕС.

„Днес плачем за нашия патриарх, защото го обичаме. Обичаме го, както се обича мъдър и грижовен баща. Обичаме го, както обичаме България, без показност, но искрено”, заяви митрополит Николай.

„Защото изпращаме не кой да е, а най-достойният, изпращаме човекът, който се превърна в траен критерий за почтеност, морал и достойнство. Когато сме се питали къде е примерът, кои са ценностите, които трябва да следваме в днешния объркан свят, примерът беше пред очите ни. Ето го примерът, ето ги ценностите, ето го човекът”, заяви митрополит Николай, посочвайки Негово Светейшество Благопочившия патриарх Максим.

В словото си той отбеляза, че днес завършва земното служение на патриарх Максим и започва небесното му служение. Негово Светейшество беше свързан през целия си живот с Троянския манастир, а след няколко часа ще бъде свързан вовеки с него, допълни митрополит Николай.

Той призова да се вслушваме в съвета, който патриарх Максим би ни дал, защото този съвет ще е правилен, „както за всичко Негово Светейшество се оказа прав”.

„От сърце и душа изразявам молитвено упование. Отче, Максиме, не ни оставяй, моли се непрестанно за нас, моли Бога, Богородица, нашата майка закрилница и всички светии да не оставят нито за миг българския народ и нашата родна православна църква. Моли се да преодолеем всички бури и да устоим на всички изкушения и страсти, както ги преодоляваше ти. Моли се народът да обича своята цръква, както ти я обичаш, както църквата обича своя народ. Най-доброто, което можем да направим занапред, ние, неговите духовни чада, е всякога, когато имаме нужда то съвет, да слушаме не себе си, а да си помислим какво ти, отче Максиме, би ни казал, както ти скъпи наш патриарше би ни посъветвал. За да можем като свършим нашите пътища да имаме правото да кажем - вярата опазихме”, заяви митрополит Николай.