Митрополит Кирил с „Линкълн” като на Обама
Митрополит Кирил с „Линкълн” като на Обама / снимка: Impact Press Group
Митрополит Кирил с "Линкълн" като на Обама
47810
Митрополит Кирил с "Линкълн" като на Обама
Митрополит Кирил
  • Митрополит Кирил с "Линкълн" като на Обама
  • Митрополит Кирил

С луксозен автомобил „Линкълн" последен модел се появи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил на храмовия празник в църквата „Св. Никола" в морската столица. Той дойде да отслужи празнична света литургия, но изуми миряните с американската си лимузина.

Митрополитът се похвали, че луксозното возило било доставено специално за него още преди да излезе на пазара. „Само американският президент Барак Обама се вози на такъв автомобил", не скри радостта си митрополит Кирил пред варненския сайт petel.bg.

Той бе категоричен, че финансови проверки не го притеснявали, защото новият му автомобил не бил купен с църковни пари.

Луксозният „Линкълн" е на фирма, която го е предоставила за ползване на митрополията, разясни пред Дарик самият владика. По думите му возилото харчело по-малко от предишния автомобил: „Колата не е на митрополията, просто фирма пожела да ми купи тази кола. Аз изобщо не съм мислил за такова нещо. Още повече, че колата е хибрид и гори двойно по-малко, отколкото колата, която карахме 15 години".

Митрополит Кирил уточни, че колата е дадена само за ползване, като от митрополията си плащат бензина: „Автомобилът е производство 2012 година и е първият екземпляр в страната ни. Вози добре, както трябва за един много зает човек, който да си отморява, когато се налага да пътува, за да може след това да бъде по-свеж за следващите изяви. Ние имаме служби за послушание, трябва да сме сред християните. Варненската епархия е една от големите и се налага да се пътува много".

По думите му скъпото возило не е регистрирано на името на метрополията, а на фирмата, която го е предоставила за ползване. Митрополит Кирил добави, че фирмата, дала колата, се занимава основно с внос на автомобили.

Запитан дали не се притеснява от факта, че малцина могат да си позволят такава кола в тези кризисни времена, владиката категорично заяви: „Аз не съм от тези, които могат да си я позволят и не си я позволявам аз".

Лимузината „Линкълн MKZ Хибрид" - модел 2012 г., ако не първата, то със сигурност е сред първите в България. На световния пазар се продава отскоро. В САЩ стартовата цена н автомобила е 35 000 долара. Колата се смята за най-екологичния автомобил в Америка.

Характеристиката на лимузината, посочени на сайта на производителя, показват, че тя наистина е много икономична. Комбинираният й разход, изчислен в европейски мерни единици, е 5,2 литра на 100 километра.

Митрополит Кирил с Линкълн като на Обама
netinfo

Въпросът, който си поставят варненци сега, е колко километра трябва да навърти митрополитът сред миряните, за да избие високата цена на луксозното возило.