Митрополит Калиник се отказа да е наместник на Варненската епархия
Митрополит Калиник се отказа да е наместник на Варненската епархия / снимка: БГНЕС

Митрополит Калиник е заявил, че се оттегля от поста временен наместник на Варненска и Великопреславска епархия до избора на нов владика, съобщи за БТА говорителят на митрополията отец Дончо Александров.

По-рано днес свещеници от митрополията отправиха призив към Светия синод да промени решението си, с което митрополит Калиник е определен за наместник на Варненската и Великопреславска митрополия до избора на нов митрополит.

Според духовниците от епархията най-добре е за наместник да бъде назначен Ловчанският митрополит Гавраил или Доростолският Амвросий, за да се спази канона при овдовяване на епархия за наместник да се избира от най-близката до нея епархия.

Вчера Светия синод на извънредно заседание реши Врачанският митрополит Калиник да бъде наместник на Варненската епархия и да я ръководи до избора на наследник на покойния дядо Кирил.

След заседанието стана ясно, че Неврокопският митрополит Натанаил също е изявил желание да бъде заместник на Кирил. „Светият Синод обаче единодушно прие за наместник Калиник”, заяви Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит, и допълни, че избраникът е достатъчно опитен, за да се справи с поставените му задачи.

Към момента не е определен срок, в който да бъде избран новият Варненски митрополит. Според устава на Българската православна църква следващият Варненски митрополит, който ще наследи дядо Кирил, трябва да бъде избран до три месеца.

Варненският и великопреславски митрополит Кирил беше открит мъртъв във водите на Черно море. Причината за смъртта е удавяне. По тялото му липсват външни травми и няма данни за насилствената смърт, показват резултатите от аутопсията.

Днес стотици българи се стекоха на поклонението пред дядо Кирил в катедралния храм „Свето Успение Богородично” във Варна.