Даниел Митов
Даниел Митов / БТА
Груба политическа грешка са опитите да се заобикаля ГЕРБ-СДС. Това обяви номинираният за министър-председател Даниел Митов в проектокабинета на ГЕРБ-СДС на брифинг в Народното събрание по повод отказът на "Демократична България" да се явят на преговори с тях за коалиционно правителство.

"Когато се управлява се носи отговорност. ГЕРБ я носи повече от десетилетие. Нормално е да има тежест и да се отразява на парламентарните баланси, но въпреки повече от десетилетие отново е на първо място. 840 хиляди избиратели не могат да бъдат подминавани с лека ръка. Готови сме да влезем в разговори, ще водим прозрачни и ясни преговори около коалиционно правителство с конкретни политики и цели", коментира още Митов.

„Демократична България“ отказаха поканата на ГЕРБ-СДС за преговори

Той коментира, че е груба политическа грешка е да се заобикаля ГЕРБ-СДС и да се върви към "съвършено неясни политически задкулисни констелации, които не се знае кой ще носи отговорност", посочи той.

По думите му отказът от разговор е политическа зрялост. Не знам откъде изведнъж дойде подкрепата за „Има такъв народ“, до вчера друго мнение имаха за тях. Ако искат да отидат да преговарят с БСП и ДПС.

Лидерът на СДС също коментира ситуацията. "Учудвам се от нашите партньори, които сме имали дълъг път заедно през годините - бяхме в „Реформаторския блок“, в едно семейство сме в ЕНП. Ако искат да продължим заедно в ЕНП трябва да седнем къде са допирните точки. Разочарован съм, но не за пръв път", посочи той.

Огромната отговорност ще носи „Демократична България“, ще водим разговори и с „Има такъв народ“, но ако откажат – тези две партии ще носят огромна отговорност, в случай че има бързи предсрочни избори, които ще доведат страната до нестабилност, задълбочаване на социално-икономическата и здравната криза, допълни депутатът Тома Биков от ГЕРБ.