Митничари спипаха парфюми за над 1 млн. евро и хероин в буркани
Митничари спипаха парфюми за над 1 млн. евро и хероин в буркани / netinfo

Фалшиви парфюми за над 1 млн. евро и хероин за над 1 млн. лева откриха митническите служители на пункт Свиленград. Ментетата и наркотикът са превозвани със жп-превоз от Турция за Западна Европа.

По документи контейнерът трябвало да съдържа 22 палета с празни буркани от фирма в Република Турция за фирма в Кралство Нидерландия. За краен разтоварен пункт обаче бил посочен град в Германия. Тези разминавания провокирали съмненията на митническите служители и контейнерът бил селектиран за физическа проверка.

При проверката митнически служител пролазил през 50-сантиметров процеп над палетите, но след първите четири палета с буркани, той внезапно пропаднал в празни кашони, съобщават от Агенция „Митници”.

При последвалото разтоварване митническите служители установили, че контейнерът съдържа и 18 палета с общо 30 000 опаковки парфюми и тоалетни води, имитиращи 30 различни световно известни марки. Пазарната оценка на стоката е зад над  1 млн. евро. Това е най-голямото количество парфюми-менте, задържани от митническите служители в последните години, уточняват от службата.

На товара е извършен физически и рентгенов контрол. При него митнически служители установили, че в два от кашоните картонените опаковките за парфюми съдържат всъщност найлонови пликове с прахообразно вещество. При последвалия полеви тест било установено, че това е хероин. Общо количество на наркотика е 8,5 кг, а стойността му по цени на съдопроизводството е над 1 млн. лева.

По случая работи разследващ митнически инспектор под наблюдението на Окръжна прокуратура Хасково.