Митничари са помагали на контрабандисти на цигари?
Митничари са помагали на контрабандисти на цигари? / netinfo

Близо 15 хиляди кутии цигари, контрабандно внесени у нас, са задържани при проверка на влак, пътуващ от Ниш за София, на гарата в Драгоман, съобщиха на пресконференция от Главната дирекция за борба с организираната престъпност.

Задържани са 23 човека, 22 от които българи и един сърбин.

Четирима митничари, които са били на смяна същия ден, са заподозрени , че са помагали на контрабандистите.

Цигарите основно са били скрити под седалките във влака и в кухини във вагоните.

При първоначалната проверка митничарите, които са били на смяна, са намерили само 250 кутии с цигари, каза новият директор на Главната дирекция за борба с организираната престъпност Кирил Георгиев и добави:

„Фактът е, че те са пропуснали това огромно количество. Каква е била тази митническа проверка, питам аз. Вероятно са проверявали само външно, а никой не се е сетил да вдигне седалката и да види какво има там”.

Митничарите били изненадани, когато граничните полицаи намерили във влака всичките близо 15 хиляди кутии.

Директорът на "Гранична полиция" Красимир Петров заяви, че при предишна акция за контрабандни цигари преди около 2 месеца на Калотина са установени дисциплинарни нарушения както при гранични полицаи, така и при служители от Агенция "Митници”. Ето какво каза още Петров:

„Мулетата, които влизат и минават през бариерата, стигайки до безмитния магазин, купуват стековете с цигари, облепват ги около тялото си, слагат горна дреха – обикновено шлифер, и минавайки обратно на входа и през граничния полицай, и през митническия служител, излизат безпрепятствено, без на никой да му направи впечатление, че посред лято някой се движи като робокоп с големия шлифер.