Митничари от Русе разкриха складове за нелегален тютюн и цигари
Митничари от Русе разкриха складове за нелегален тютюн и цигари / netinfo

Частни домове в русенското село Бъзън са били превърнати в складове за нелегален тютюн и цигари. Това разкриха служители от сектор "Оперативен контрол" на Митница Русе при проверка на два адреса в селото в четвъртък вечерта.

По искане на митницата полицаи от граничния полицейски участък са оказали съдействие при проверките на двата частни имота. Старателното претърсване на първия адрес отвело инспекторите до заключената врата на стар обор.

Първоначално собствениците опитали да увъртат, че там няма нищо освен дърва за огрев и че нямат ключ, понеже отдавна не се ползва. След отварянето му обаче се оказало, че вътре има 33 кашона, пълни с цигари.

Инспекторите изброили общо 16 600 кутии (332 000 къса), всичките без български акцизен бандерол. Стойността на откритото количество по цени на съдопроизводството възлиза на 124 500 лева, уточняват от Агенция "Митници".

Докато протичала проверката на единия адрес, втори смесен екип започнал претърсване в други имот, за който предварително били събрани данни, че се съхраняват акцизни стоки без бандерол. Там проверяващите открили общо 52 вакуумирани пакета с тютюн за пушене, всеки с тегло около килограм. Общата стойност на откритото количество се оценява на 9000 лева по пазарни цени.

По двата случая са образувани досъдебни производства по описа на Митница Русе. Откритите нелегални стоки са иззети. Предотвратената щета за бюджета от общо дължимия акциз за цигарите и тютюна възлиза на около 78 000 лева.