Мишка е заразила млякото, пито от 1360 деца в Дупнишко
Мишка е заразила млякото, пито от 1360 деца в Дупнишко / netinfo
Над 1300 деца от общините Дупница, Кочериново и Рила ще бъдат изследвани за заболяването листериоза. Те са яли пастьоризираното прясно мляко „Милица” на фирма “Евро мийт енд милк”. Цехът на фирмата в Кочериново е затворен още на 29 януари след като системата за самоконтрол първо е показала наличието на опасна бактерия в млякото.

Заразено мляко с бактерията листерия са пили и яли над 1000 деца от детските градини в Дупница и около 300 от градините в Кочериново и Рила. Детските заведения там зареждат мляко от „Евро мийт енд милк”. Пастьоризираното мляко „Милица” е изтеглено от търговската мрежа в региона. Проучени са всички обекти, следват и профилактични мерки, каза за Дарик директорът на РИОКОЗ-Кюстендил д-р Михаил Кметски.

„Общопрактикуващите лекари са ангажирани да провеждат за срок от 30 дни наблюдения на всички деца, които са посещавали детски заведения или са консумирали това мляко. Има специфичен риск за бременни и сме поставили ангажимент на лекарите да ги насочват за вземане на проби, защото при тях болестта би могла да протече и латентно. Най-вероятно пътят на постъпване е чрез храносмилателния тракт”, обясни Кметски.

Най-вероятният причинител на заразяването с опасната бактерия е мишка. Наличието на бактерията е минимално и се предполага, че няма да има последици за консумиралите млякото. Това заяви за Дарик д-р Пейчо Копанков – началник отдел „Млечни продукти” в ДВСК. „Бактерията наистина е опасна и се среща рядко в България. Преносител най-често са гризачите или вследствие на лошата хигиена”, уточни д-р Копанков.

От десет години в България не е регистрирано заболяване от листерия. Експертите на ДВСК-Кюстендил са намерили и някои пропуски в работата на предприятието. Най-вероятно носител на заразата е мишка и става дума за вторично замърсяване на млякото.