Мирослава Тодорова обжалва уволнението си от ВСС
Мирослава Тодорова обжалва уволнението си от ВСС / снимка: DarikNews.bg, архив

Петчленният състав на Върховния административен съд разгледа на втора инстанция жалбата на съдия Мирослава Тодорова срещу дисциплинарното й уволнение от ВСС.

На заседанието, което беше наблюдавано от представители на Американската асоциация на юристите, както и на Международната комисия на юристите, Тодорова обжалва решението на тричленен състав на ВАС от януари, който потвърди уволнението й.

Мирослава Тодорова беше отстранена на 12 юли миналата година заради забавянето на мотивите към две дела, докато магистратът беше съдия в Софийския градски съд.

Пет месеца преди това Тодорова заведе дело за клевета срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който многократно в публичното пространство лансираше идеята, че Тодорова е „покровител на мафията".

Пред висшите магистрати адвокат Ина Лулчева за пореден път изтъкна, че истинската причина за дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова са непрекъснатите й критики към работата на Министерството на вътрешните работи и Висшия съдебен съвет. Съдът ще се произнесе в едномесечен срок.