Мирослав Найденов се защитава пред прокуратурата с аудиозапис
Мирослав Найденов се защитава пред прокуратурата с аудиозапис / Sofia Photo Agency, архив

Бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов се явил по собствено желание в Софийската градска прокуратура. Той дал обяснения по образуваното наскоро дело срещу него и предоставил аудиозапис в подкрепа на твърденията си, пише „24 часа". От прокуратурата потвърдиха информацията, но отказаха подробности за записа.

Найденов е говорил за материали, предоставени в миналото на бившия главен прокурор Борис Велчев и на бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев.

Според запознати информацията, представена от него, може да обърне хода на делото и да го оневини. В края на март бившият земеделски министър стана следствен за подкуп, принуда и злоупотреба със служебно положение. Делото е образувано още през 2009 г., но обвиненията бяха повдигнати в края на март и бе наложена гаранция от 10 000 лв.

"Аз поисках да дам тези обяснения. Те са във връзка с констатация, че материали, които в миналото съм представял на бившия главен прокурор Борис Велчев и бившия председател на ДАНС Цветлин Йовчев, не са били прикрепени към досъдебното производство по неясни за мен причини. Надявам се това да помогне за изясняване на обективната истина. Смятам, че тези материали имат отношение към това дело. За моя изненада се оказа, че те не са били прикрепени към него, а мисля, че биха могли да му дадат друга насока", заяви Найденов пред агенция "Фокус".

Той не съобщи какво съдържат материалите и аудиофайла заради следствената тайна. Найденов се надява на бърза реакция от страна на прокуратурата. Тя ще реши дали да приобщи записа като доказателство по делото.

Разследването се води от спецзвеното на градската прокуратура. Шефът Николай Кокинов заяви, че не е уведомен за разпита.