Мирно шествие в подкрепа на кърменето
Мирно шествие в подкрепа на кърменето / netinfo

Мирно шествие в подкрепа на кърменето се състоя днес в София и Варна. Инициативата е в рамките на Световната седмица на кърменето, която се отбелязва всяка година в повече от 120 страни през първата седмица на август.

В шествието на майките днес в столицата се включиха около 80 души. Участничките оповестиха отворено писмо до държавните институции, в което искат да бъдат набелязани конкретни стъпки за създаване на благоприятна среда за кърмене. Документът вече е подписан от повече от 800 души, обявиха участници в инициативата.

В писмото майките настояват държавата и местните власти да подпомагат дейността на неправителствените организации, които работят с бременни и майки за защита и насърчаване на кърменето. Откритото писмо ще бъде връчено на 7 вгуст на представители на Министерството на здравеопазването.

В документа майките изразяват желанието си ведомството да информира всички медицински специалисти, които са ангажирани с грижата за бебетата и техните майки, за Националния план за действие "Храни и хранене" 2005-2010г.

Участниците в шествието призоваха в медицинските университети и асоциациите по педиатрия, неонатология, акушерство и гинекология да бъде въведена съвременна и актуална информация по въпросите на кърменето и захранването на детето.

Кампанията "Подкрепете кърменето" се провежда в четири града на страната - София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Мирно шествие на майки, откриване на фотоизложби, посещения на училища за бъдещи родители и срещи с бременни са включени в програмата.