Миньорите няма да прекратят протеста, докато не получат парите си
Миньорите няма да прекратят протеста, докато не получат парите си / DarikNews.bg

Производителността в рудник "Бабино" на "Въгледобив - Бобов дол" е паднала осезаемо от месец юни досега. При заложени по план 18 000 тона въглища за август, са добити само 3 271 тона, което е неизпълнение от 78%.

Всеки месец са необходими 1,1 млн. лв. за издръжката на рудника, от тях между 550- 660 хил. лв. са за заплати, каза на пресконференция управителят на "Въгледобив - Бобов дол" Красимир Чаврагански.

Неясна остава съдбата на миньорите в "Бабино"

Предстои преизчисления на заплатите за месец август и ако сметките са готови до утре, миньорите ще получат добавки към заплатите си най-рано в петък.

Миньорите няма да прекратят протеста докато не получат парите си
netinfo

Междувременно над 100 миньори от рудник "Бабино" остават да стачкуват под земята, останалите им колеги протестират пред входа на рудника. Те се заканват, че протестът им ще продължи, докато не получат всичките си заплати и ваучери за храна. Вчера предприятието им изплати ваучерите за месец март.

Управителят обясни, че заплатите за септември няма как да бъдат изплатени сега, защото по правилник, това става между 5-10 ноември.

Красимир Чаврагански обясни, че е изпратил сигнал до министър Петър Москов, защото се съмнява, че част от болничните листове, представени от миньорите, са фалшиви.

Миньорите няма да прекратят протеста докато не получат парите си
netinfo

"60% от болничните листове се отнасят за психични заболявания. За август от 736 миньори в рудника, 272 не са били на работа. 18% са отсъствали по болест, 4% - без причина, а 15% са били в платен годишен отпуск", заяви управителят на "Въгледобив - Бобов дол".

Чаврагански допълни, че рудникът не върви добре, трупа финансови загуби, но не се ангажира със срок за закриването му. Той пое ангажимент на част от работниците да се предложат нови работни места, а други да се преквалифицират.

Управителят в момента разговаря с протестиращите отвън миньори.