Миньори протестират под земята
Миньори протестират под земята / снимка: БГНЕС

40 миньори от рудник "Миньор" в Бобов дол обявиха тази сутрин гражданско неподчинение и слязоха под земята. С тях не бяха допуснати жени и деца, както те заплашиха в понеделник.

Миньорите протестират заради неизплатените им възнаграждения. Те не са получили заплатите си за ноември, а за декември са получили аванс от 100 лв. Доставките на въглища от рудника за ТЕЦ „Бобов дол” са спрени. Миньорите заявяват в декларация, че ще останат в мината, докато не се реши проблемът с изкупуването на въглища.

По думите на управителя на "Миньор" Венцислав Алексов имената на всички, слезли под земята, са записани, а на входа на рудника има охрана. Мерките за безопасност пък предвиждат на всеки осем часа миньорите да бъдат преглаждани от медик.

Алексов заяви, че има писмо от министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров в отговор на молбата за помощ към неговото ведомство, изпратена от ръководството на „Миньор” в понеделник. По думите на Алексов министърът е настоял ТЕЦ „Бобов дол” да изпълни договора за изкупуване на въглищата от рудника за тази година.

На склад в ТЕЦ „Бобов дол” в момента има 225 хил. тона въглища. Съгласно заповед на министър Петър Димитров, през януари резервът в централата трябва да е 160 хил. тона. Електроцентралата не приема гориво в момента от 5 мини, в това число и от рудник "Миньор". Това обясни за Дарик изпълнителният директор на централата Владимир Владимиров.

"От 2 месеца предупреждаваме Алексов, че складът е препълнен и трудно можем да разтоварваме автомобили, а въглищата от рудник "Миньор" идват с автомобили. Има опасност от преобръщане на колите при разтоварването поради липса на място и повреждане на лентата, която въвежда въглищата в централата", коментира Владимиров. Той допълни, че ТЕЦ-ът е проектиран за доставка на въглища с жп транспорт. Ръководството на централата е предложила на рудник "Миньор" доставките от тях да бъдат разсрочени за 2009 година.

"През месеците април и май при подобна ситуация спряхме доставките на въглища и от "Минна компания", но те тогава проявиха разбиране и не протестираха. Какво да направим, че преди година спряхме единия блок, ако работехме с три сигурно и всичките въглища в региона нямаше да ни стигат", заяви инж. Владимиров.

По договор с ДКВЕР, ТЕЦ- Бобов дол работи с един блок и при нужда се писка и втори, които е "студен резерв". В момента работят и двата блока на централата, но по празниците е възможно енергийният оператор да спре единия, каза още Владимиров.