Миньори и работници от ТЕЦ Бобовдол блокираха главен път Е-79
Миньори и работници от ТЕЦ Бобовдол блокираха главен път Е-79 / netinfo
Над 350 миньори и работници от ТЕЦ "Бобов дол" блокираха за половин час главен път Е-79 София- Кулата, на пътен възел "Байкал" в Дупница. Те настояват да се спре приватизацията на електроцентралата. Митингът бе организиран от синдикатите КНСБ и "Подкрепа".

"Приватизацията ще доведе до затваряне на ТЕЦ-а, а след това и на 14 мини в цяла Западна България. Без работа могат да останат 8000 миньори и 1200 работници от централата", заяви за Дарик радио председателят на миньорската федерация към КНСБ Пенчо Токмакчиев.

Кандидат-купувач е гръцката енергийна компания РРС. Агенцията за приватизация на няколко пъти удължава срока за преговори и взимане на решение, последният изтича в края на месеца.

"Купувачът не предвижда инвестиции за сероочистващи инсталации и прахоулавяне. Няма и социален пакет за защита на работниците", допълни Токмакчиев. Той припомни, че ако не се ограничат вредните емисии от ТЕЦ- а в околната среда, първи блок на централата трябва да се затвори тази година, втори блок - през 2011 г. и трети блок ще спре да работи през 2014 година. Условията са договорени в глава "Енергетика" с ЕС.

"Алтернативата е, инвестиции от 70-80 млн. евро и работа на ТЕЦ "Бобов дол" още 75 години, защото в региона има достатъчно количество въглища", коментира синдикалният лидер.