/ БТА
Увеличението е с 27%
Средствата, които елитните спортисти получават месечно за подготовка и възстановяване, ще се вдигнат от 3000 на 3800 лв. от 1 януари 2024 г. Това обяви на брифинг в сградата на Министерския съвет министърът на спорта Димитър Илиев.

"Увеличението е с 27%. Такова ще има и на треньорското заплащане като то ще се вдигне с 15%. Решението е взето вчера и има за цел да подпомогне подготовката на спортистите за олимпиадата догодина", посочи Илиев.

Ресурсът на програмата е в размер на 10 млн. лева, които ще послужат за реновиране на държавни и общински спортни обекти, както и за изграждането на нови. "Различното от досега действащата наредба е, че няма да се раздават средства при субективни фактори, определени от министъра, а оценката ще се извършва на база ясни и прозрачни критерии“, категоричен бе министър Илиев. Сред заложените критерии са: брой жители, брой спортуващи деца, брой училища, брой университети и брой спортни клубове в областта.

Общата стойност на проектите ще е в размер на 20 млн. лева, тъй като програмата предвижда и 50% самоучастие. "По този начин кандидатите ще покажат ангажираност като осигурят от тяхна страна собствен или привлечен капитал. Това ще оптимизира модела на публичните вложения като акцентът е върху споделяне на участието“, отбеляза министърът на младежта и спорта.
Агенция "Фокус"