Министър Таня Андреева: Отмяната на забраната за пушене е отвратителна идея
Министър Таня Андреева: Отмяната на забраната за пушене е отвратителна идея / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на здравеопазването Таня Андреева заяви, че още в началото на годината се е знаело, че бюджетът за здравеопазване е разписан за 10 месеца и ще има дефицит.

„Този милиард и половина, който бе събиран 10 години, изведнъж изчезна през 2010 г. Болниците станаха в пъти повече от реалните потребности на пациентите. Тази система беше фактически неуправлявана и това доведе до този предизвестен край", заяви здравният министър пред Нова телевизия.

Тя призна, че здравеопазването е в изключително тежко състояние. „Не мога да бъда съгласна с Дянков, беше абсурдно здравеопазването да се ръководи от финансовото ведомство. Искахме да върнем доверието на Здравната каса. Тя трябва да бъде обществена институция. Големите болници също са в тежко положение. Много усилия бяха хвърлени да се фалират университетски болници. Дано не е било умишлено, а да е било заради неправилно управление. В противен случай такова действие граничи с липса на здрав разум", категорична бе Андреева.

„Ще навлезем в 2014-а със 100 милиона повече от досегашните средства на НЗОК. Не допускам, че ще се връщат пациенти. Старая се да не се намесвам в работата на НЗОК, твърде дълго хората се месеха в работата ѝ. Дълбоко се надявам, че на 15 ноември ще има протест на лекарите. Няма да го допуснем", сподели тя.

„Отмяната на забраната за пушене е отвратителна идея. Няма друго мнение по въпроса. Няма политическо решение за това, разчитам на здравия разум на лекарите в парламента да направят правилното. Тук сме длъжни да се намесим и да защитим другите хора. Няма да подкрепя подобно решение. Никой не е налагал политическата си воля. Депутатите ще гласуват по съвест. Ако бъде либерализиран законът, смятам, че трябва да се поиска вето, а не да подаваме оставки. То може да бъде наложено от президента. Здравето не е популизъм", заяви здравният министър.

"Нямам обяснение и съм силно притеснена от решението за SMS-ите на 112. Може да се стигне до злоупотреби със системата. Вносителят е депутат от БСП, но това не е съгласувано с мен. Най-неразрешимият проблем за здравеопазването е липсата на идеи", завърши тя.

На въпрос за проточилия се конкурс за директор на болница "Шейново", тя каза: ''Твърде дълго столична община се подиграва с болница "Шейново", това положение рефлектира върху всички и лекари и пациенти''.