/ Георги Димитров
"Изтребителната авиация е в изключително тежко положение. Остатъчният ресурс на самолетите МИГ- 29 ни позволява да носим въздушно дежурство, тоест дежурство по "air policing" до средата на 2023 година. Предприели сме мерки, провел съм разговор с полската страна за евентуален ремонт на 6 броя двигатели на МИГ-29. Това каза служебният министърът на отбраната Димитър Стоянов на брифинг.

Димитър Стоянов министерство на отбраната
Георги Димитров

"Първите самолети по F-16 ще пристигнат през 2025 година. В оперативна готовност могат да бъдат най-рано в края на 2026 година. Тоест 3 до 4 години ние ще имаме сериозен проблем с охраната на въздушното си пространство. Не желая аз да съм министърът на отбраната, който ще снеме това дежурство, носено от 1952 година без минута прекъсване. Затова разглеждаме всякакви възможни варианти, полагаме усилия. Имал съм срещи с посолства на различни страни, подготвили сме и изпратили писма с искане на информация дали могат да ни бъдат предоставени самолети на лизинг", каза още Стоянов. 

Димитър Стоянов министерство на отбраната
Георги Димитров

"Другото нещо, което констатирахме, е забавянето на откриване на сметка във Федералната банка на САЩ. Средствата, които бяха от доверителния фонд и са в доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са прехвърлени в сметка във Федералната банка на САЩ. По данни на министерство на финансите, загубите от лихви са в порядъка на 10 милиона долара", заяви Стоянов. 

Димитър Стоянов министерство на отбраната
Георги Димитров

Сред основните приоритетите на Димитър Стоянов е модернизацията на българската армия, за която е подготвена инвестиционна план програма, допълни той. 

От министерство на отбраната ще предложат 2% от БВП да бъде заложен за модернизация на българската армия още през 2023 година, съобщи Стоянов.

Най-спешният проект за министъра е този за сухопътни войски, придобиване на бойна техника за батальонна група. Другият спешен проект е офертата за втория транш F-16, допълни Стоянов.