/ БТА
"Работи се много активно по енергийната стратегия". Това каза министърът на енергетиката Румен Радев на конференция на тема "Енергийна стратегия на България: план за енергийна сигурност", която се провежда в сградата на парламента в София. Той е оптимист и е убеден, че ще се намери оптимално решение за стратегията.

"Имаме консенсус по най-важното - че фокусираме усилия върху нискоемисионна енергетика", изтъкна Радев и добави, че беземисионна енергетика няма. Затова министърът се отнася със скептицизъм към тезите за пълна декарбонизация.

Министър Радев добави, че енергетиката е сфера, която е с дълги хоризонти на планиране, на подготовка на проектите, на избор на решение, на реализация на тези проекти. Затова, според енергийния министър, трябва да има приемственост. Той счита, че в крайните изводи е необходимо да участват повече експерти.

Конференцията е организирана от евродепутата от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент Цветелина Пенкова. В рамките на форума е планирано да се представят български иновации в областта на възобновяемите източници на енергия, енергийната ефективност и устойчивите практики и тяхното приложение в индустрията и икономиката. Учени и експерти от БАН ще представят български иновации и разработки, за да покажат българския принос в зеления преход и енергийната трансформация.
Антоан Николов/БТА