Министър Ненчев изрази готовност за охраната на границата
Министър Ненчев изрази готовност за охраната на границата / БГНЕС

Министърът на отбраната Николай Ненчев изрази отново готовност за съдействие на МВР и "Гранична полиция" за охраната по границата.

По-рано парламентът прие единодушно законови промени, според които военните ще имат право да охраняват границата. Изпълнението на тези задачи ще се възлага на въоръжените сили с акт на Министерския съвет, с който ще се определя и финансовото и ресурсното осигуряване на участието им. Според приетите текстове, министърът на отбраната ще определя правила за използване на сила при изпълнението на тези задачи по предложение на началника на отбраната.

Досега въоръжените сили можеха само да "оказват съдействие" на служителите на Министерството на вътрешните работи - например логистика. Вече имат възможност и да охраняват наравно с граничарите.

Парламентът реши: Военните ще могат да охраняват границата

По повод широко дебатираните законови промени, според които всички младежи от 18 до 32 години ще се водят на отчет, Ненчев отново успокои, че става въпрос за регистър и от това за младите хора не произтичат никакви задължения. "Единствено ще ги водим на регистър при нас, което е и наше задължение", коментира военният министър.

"При частична или пълна мобилизация, изпълнявайки законите и разпоредбите на Конституцията, ние трябва да мобилизираме определен кръг от физически лица, които са годни за военна служба. В този смисъл, ние бихме желали тези списъци да бъдат предоставени на въоръжените сили от служба ГРАО, за да разполагаме с тях", допълни той.

Ненчев: Създаваме регистър на младежи, които да бъдат призовани при нужда

На въпрос, свързан със слуховете за неговата смяна, Ненчев заяви, че би приел такова решение със спокойствие. "Смяната би следвало да бъде коментирана в рамките на политическата сила, от която съм излъчен. Никога не съм се безпокоял от първия ден, в който съм в тази позиция", категоричен бе той.

По време на посещението в гарнизон Благоевград министър Ненчев бе придружен от началника на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов и Борис Станимиров, заместник-председател на парламентарната Комисия по външна политика. Те се срещнаха с личния състав на военно формирование 26 400 и се запознаха с неговото състояние.