Министър Найденов отхвърли критиките на ООН за бежанците
Министър Найденов отхвърли критиките на ООН за бежанците / снимка: БГНЕС
Министър Найденов отхвърли критиките на ООН за бежанците
69253
Министър Найденов отхвърли критиките на ООН за бежанците
  • Министър Найденов отхвърли критиките на ООН за бежанците

Министърът на отбраната Ангел Найденов отхвърли критиките на Върховния комисариат на ООН за бежанците по отношение на условията, които се осигуряват от българска страна.

Преди дни от международната организация критикуваха остро България, като посочиха, че европейските страни трябва да спрат да връщат бежанци в България заради рискове от "унизително" и грубо отношение.

Найденов присъства на честването по повод 166 години от рождението на Христо Ботев в столицата.

Министър Найденов коментира, че за подобряване на условията трябва да бъдат търсени още средства: „Не мога да се съглася с критиката, след като съм свидетел на всички усилия, които се полагат от страна на българската държава. Неслучайно посочвам достатъчно сериозни суми, които трябва да бъдат търсени както от страна на българския бюджет, така и от страна на еврофондовете, за да бъдат наистина създадени условията, които заслужават чуждестранните граждани".

Военният министър заяви още, че има известно забавяне на одобряването на проекта за изграждане на оградата на българо-турската граница: „Забавянето не се дължи на Министерството на отбраната, а се дължи на различни процедури, които трябва да бъдат осъществени по Закона за устройство на териториите, които са ангажимент на МВР".

С поставяне на венци и рецитал на стихотворения бе отбелязано рождението на поета и революционер Христо Ботев на паметника му в Борисовата градина в София. В словото си министър Найденов отбеляза, че Ботев е оставил пример и съвет, които поставят пред нас много отговорности, които да следваме със съзнанието, че всяко едно общество има нужда от ценности и от идеал.