Министър Младенов информира арабските посланици за разследването на атентата
Министър Младенов информира арабските посланици за разследването на атентата / Sofia Photo Agency, архив

Министърът на външните работи Николай Младенов запозна посланиците на арабските страни, акредитирани в София, с обсъжданията на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), съобщиха от МВнР.

Външният министър информира дипломатите и с хода на разследването на терористичния акт на летището в Сарафово и обсъдените необходими по-нататъшни действия на българските власти.

"Държавното ръководство, както и българската общественост, смятат, че тероризмът във всичките му форми е една от най-опасните заплахи за мира и сигурността за всяко общество. Затова политиката на България е да работи с всички наши съюзници и приятели в борбата срещу тероризма", заяви Младенов. Той съобщи, че разследването на атентата води към лица, които са свързани с военното крило на организацията "Хизбула".

Българският външен министър подчерта, че целта на действията на българските власти е авторите на този кървав атентат да отговарят пред съда за своите деяния. Като се основаваме на традиционно добрите отношения на България с Ливан и с ливанския народ, които са основани на взаимно уважение и приятелство, ние търсим съдействие от страна на ливанските власти по случая, каза Николай Младенов по време на срещата.

Той заяви още, че "като част от международните усилия за борба с тероризма и имайки предвид, че атентатът беше извършен в държава членка на ЕС, България ще представи резултатите от разследването на европейските ни партньори: „Съвместно с тях ще обсъдим конкретни мерки, които да допринесат за предотвратяването на подобни терористични нападения в бъдеще".

По-късно министър Младенов разговаря и с ливанския си колега Аднан Мансур, когото информира за обсъжданията в КСНС и изрази надежда, че с подкрепата на ливанското правителство разследването на терористичния акт на летище Сарафово ще бъде доведено до край.