Министър Миглена Тачева се отчете за дейността си
Министър Миглена Тачева се отчете за дейността си / netinfo

Новият Закон за изпълнение на наказанията ще предвижда местата за лишаване от свобода от четири типа да станат два – закрити и открити.

Ще бъдат намалени и видовете режими за лишаване от свобода. Това съобщи министърът на правосъдието Миглена Тачева на семинар в Хисаря. Тачева отчете дейността на ръководеното от нея ведомство от встъпването й в длъжност.

Проектозаконът предвижда и подобряване на правата на лишените от свобода, особено в сферата на здравеопазването и образованието.

Обсъжда се и идеята за пенсионно осигуряване. Ще бъдат въведени и нови пробационни мерки. Очаква се проектът да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет през декември.

Според Тачева са необходими големи инвестиции за подобряване условията в затворите, тъй като в момента състоянието на местата за лишаване от свобода е далеч от европейските стандарти.

Министърът на правосъдието каза още, че бившата директорка на Дирекция “Международна правна закрила на детето и международни осиновявания” Антоанета Калаузка е допуснала нарушения при извършването на контрол по вписването и съхраняването на регистрите. По време на нейното управление са нарушени предписанията на членове от Наредбата за условията и реда за осиновяване от чужденец на български деца.

На семинара стана ясно още, че проверката, извършвана в Дирекция “Служба по вписванията”, ще бъде предадена на прокуратурата. Проверката е показала, че сключеното споразумение във връзка с поддържането на програмен продукт “Нотис” не защитава интересите на Агенция по вписванията, няма никаква сигурност и същата става зависима от външна организация, която не носи никаква отговорност.

При настъпването на евентуална повреда може да бъде блокирана работата на службата по вписванията в град София, с което може да се нанесе непоправима вреда, вината за която ще носи Агенцията по вписванията.