Министър Дончев ще координира помощта за пострадалите от труса в Перник
Министър Дончев ще координира помощта за пострадалите от труса в Перник / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Работен щаб, ръководен от министъра по еврофондовете Томислав Дончев, беше сформиран в Перник. В продължение на два месеца министър Дончев ще работи на място за разрешаване на проблемите с преодоляване на щетите в следствие на земетресението от 22 май.

Министър Дончев е командирован в Перник след среща на инициативния комитет, сформиран в подкрепа на пострадалите от земетресението, с премиера Бойко Борисов.

С Дончев в Перник бяха социалният министър Тотю Младенов и секретарят на междуведомствената комисия към Министерски съвет Людмил Върбанов.

В щаба ще работят специалисти от социалното министерство, от министерството на регионалното развитие и представители на инициативния граждански комитет.

Целта е да се подобри комуникацията между институциите за преодоляване на щетите от природното бедствие и до два месеца проблемите да бъдат разрешени, заяви министър Дончев.

Томислав Дончев е поставил задачи да му бъде представен поименен списък на хората, останали без дом след труса, на опасните сгради, подлежащи на разрушаване и колко училища няма да могат да започнат новата учебна година.

Евроминистърът видя резерв и в благотворителната кампания в подкрепа на перничани, като обеща съдействие.

В първата си оперативка в Перник министър Дончев въведе правилото да не се говори за политика и партии и изрази надежда, че въпреки кусурите на държавната машина, проблемът в Перник ще бъде разрешен.