Министърът на туризма Зарица Динкова изрази съболезнования към близките на загиналите и благодари на хората, които са реагирали бързо и на хотелиерите, които по нейни думи са създали добра организация.

Тя се срещна със собствениците на засегнатите хотели от наводненията на плаж Нестинарка. 

Динкова заяви, че е разговаряла с туристите, които са благодарни на персонала и на управата на хотелите за бързата реакция.

"Има проблем с извозването им, тъй като поради необходимостта да се обследва състоянието на пътищата е опасно за момента да се тръгва с големи автобуси", заяви Динкова.

Полицията с последни данни за жертвите и изчезналите след потопа в Царево

Тя допълни, че ще се свърже с туроператорите, за да се установи по какъв начин ще им се помогне.

Динкова заяви, че не може да каже с точност колко са бедстващите. "4 000 са може би някъде общо на всички места на юг, които са били засегнати от бедствието", допълни тя.

Министърът посочи, че всички туристи са настанени, осигурена им е храна и вода.
 
Тя помоли всички да се вслушват в указанията на хората, които опазват животи. 

Водното бедствие по Черноморието: Жертви, разрушения и блокирани пътища

"Тепърва ще текат обследвания, ще се види какви са щетите, има пострадали системи на сградите, пострадала инфраструктура, сериозни са щетите на Нестинарка", подчерта Динкова и допълни, че продължава срещите и разговорите в Лозенец и Царево.

"Ние срещу природните бедствия сме безсилни, нищо не можем да направим, но трябва да се работи върху превенция, ако има виновни да си понесат наказанията", подчерта тя.