Министър Данов с амбиции да промени бита на ромите
Министър Данов с амбиции да промени бита на ромите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министър Данов с амбиции да промени бита на ромите
67605
Министър Данов с амбиции да промени бита на ромите
  • Министър Данов с амбиции да промени бита на ромите

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов обяви амбициите си да промени бита на ромите. В програмата му за интегриране на малцинствените групи са залегнали урбанистични проекти, които да изведат ромите от незаконните постройки, но и изграждане на детски градини, в които децата на ромите да се научат да ходят до тоалетна със седалка и да се къпят с топла вода.

Една от големите задачи в жилищната политика на Министерството на инвестиционното проектиране ще бъде справяне с проблема с незаконните постройки в гетата на малцинствата и с интегрирането на ромите.

„Ще се опитаме да разработим концепция, при която постепенно да бъдат интегрирани тези граждани на републиката, като се създадат по-нормални условия за живот, като естествено не могат да живеят в незаконно строителство. Трябва всички тези зали да бъдат приведени към изискването на законодателството. Това означава урбанистични проекти, концепция за тези жилища и трябва да се търси там финансиране", заяви министър Иван Данов.

Според Министър Данов архитектурните промени няма да бъдат достатъчни за интеграцията на ромите и той залага на английския подход.

„Моето мнение е, че трябва да се изградят детски градини, за да може техните деца да ходят в тези детски градини, да се научат да ходят на тоалетна със седалка, да се къпят с топла вода и постепенно да се интегрират", допълни Данов.