/ БГНЕС
"Има ясни текстове, които разписват правата върху интелектуалната собственост. Собствеността на софтуера се измерва с кода. Разбрах, че тези кодове не се намират в АПИ. Предадени са на твърди носители. Това, което се установи, е, че ги няма твърдите носители, няма ги и файловете. В автоматизираната система също ги няма кодове. Държавата няма възможност да променя въпросната система и основната опасност е, че при случай на приключване на договорните отношения, ние няма да можем да я използваме". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Министър Цеков коментира и строежите на автомагистралите и авансовите плащания. Той подчерта, че темата е изключително важна. "Истината е, че по магистралите не се строи, поради претенции на изпълнителите", обясни министърът на регионалното развитие. Той съобщи, че е съставена работна група с няколко задачи – да констатира какви са последиците и нарушенията по Закона за обществените поръчки (ЗОП). По думите му, в рамките на този месец работната група трябва да приключи работа, след което ще бъдат взети решения на база на направените заключения.

Браншова камара "Пътища" съм провел няколко разговора. Има категорично мнение, че те не могат да работят на тези цени, затова се работи бавно", каза още Цеков и добави, че ще представи доклад от резултата на работната група.

Регионалният министър съобщи, че от началото на т.г. до 4 септември са събрани от винетки 205 млн. лв., 252 млн. лв. от ТОЛ такси, 17 млн. лв. от компенсаторни такси.
БГНЕС