Министър Атанасова уволни шефа на „Пирогов” Димитър Раденовски
Министър Атанасова уволни шефа на „Пирогов” Димитър Раденовски / Sofia Photo Agency
Министър Атанасова уволни шефа на „Пирогов" Димитър Раденовски
58890
Министър Атанасова уволни шефа на „Пирогов" Димитър Раденовски
  • Министър Атанасова уволни шефа на „Пирогов" Димитър Раденовски

Изпълнителният директор на „Пирогов" професор Димитър Раденовски е освободен от поста си, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Причината за отстраняването му са нарушенията в Закона за обществените поръчки, които бяха констатирани с докладите на инспектората на Здравното ведомство, както и на Държавната финансова инспекция. Атанасова бе категорична, че решението, което е взела, не е прибързано.

Все още не е ясно какъв ще бъде размерът на санкциите, а до края на месеца се очаква да бъдат връчени и наказателните постановления, стана ясно още от изявлението на здравния министър.

„Седем са актовете, пет от които са лични и са на професор Раденовски в качеството му на възложител и на изпълнителен директор. Две са на търговското дружество", добави Атанасова.

За временно изпълняващ длъжността на Димитър Раденовски е избран доцент Стоян Миланов, който до този момент е заместник-директор по медицинската дейност в лечебното заведение.

„Човек, който работи в „Пирогов". Избрах него, защото познава системата, израснал е в тази болница и през цялото време е бил отговорен за лечебната дейност в нея. Освен това не е човек, който е един от вечните кандидати за поста директор. Млад човек е. Аз разчитам на различен подход и на креативно мислене", добави още министър Атанасова.

Предстои да бъде обявен конкурс за мястото, като всички законови процедури ще бъдат спазени. Здравният министър допълни, че винаги е приемала „Пирогов" като една стабилна болница и затова изчакала да бъдат потвърдени всички констатации за нарушения, преди да предприеме своето решение.