Новините министри от кабинета "Денков-Габриел" встъпват в длъжност. 


За мен е изключително удоволствие именно на Вас да предам този пост. С тези думи досегашният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров се обърна към своя наследник - Иванка Повишавалата. По-рано днес мнозинството в парламента одобри кабинета "Денков-Габриел", който беше съставен с мандата на "Продължаваме Промяната-Демократична България".

БГНЕС

Оставям Министерството на труда и социалната политика в много добра кондиция, каза Лазаров. По думите му се познават с Шалапатова от преди години, когато тя също е работила в министерството. В рамките на тези дни Европейската комисия, заедно с МТСП, финализира работата по изготвянето на доклада по минималните доходи, обяви още той.

Ще продължа всички проекти, започнати в Министерството на здравеопазването, каза при встъпването на поста новият министър на здравеопазването проф. Хрито Хинков. Ще се запозная и с казуса в "Майчин дом", каза още той.

БТА


Досегашният министър Асен Меджидиев посочи, че обещанието, което беше поел да извърши остойностяване на лекарския труд, но не се случи, тъй като се изчаквало да се гласува бюджет.

На официална церемония в Министерството на отбраната новият ресорен министър Тодор Тагарев встъпи в длъжност. 

БТА


Народното събрание избра правителството "Денков-Габриел" по-рано днес.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов встъпи в длъжност на официална церемония в Министерството на вътрешните работи. Той заменя на поста служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

БТА

Като свои приоритети той посочи борбата с пътните произшествия, противодействие на уличната престъпност и престъпността в малките населени места, както и справянето с миграционния натиск.

"Поемате министерството в много тежък период има две процедури по главния прокурор, заместник - главният прокурор е под охрана, ВСС е с изтекъл мандат, но цялата тази криза е голям шанс. Ние направихме необратимо разглобяването на една система". Това заяви вече бившият министър на правосъдието Крум Зарков. 

“На вас ви принадлежи да изградите нова система и аз съм сигурен във вашия успех”, каза още Зарков.

“За мен е чест, че поемам функциите именно от министър Зарков. Ние сме водили заедно битки, и слава Богу, вече сме спечелили няколко от тях”, каза на своя страна министърът на правосъдието Атанас Славов.

БГНЕС

“Беше приет в парламента законопроекта за наказателно разследване на главния прокурор, внесен от Зарков, започна процесът с освобождаването на Гешев, нещо което многократно поставяхме на дневния ред на обществото”, подчерта още Атанас Славов. “Нашата цел е да има добро управление, което защитава правовата държава, което спазва законите в страната, затова е и много важно, това което правим днес - то е приемственост в политики, в кауза, в законопроекти”, поясни още новият правосъден министър.

Ще започнем да работим в Министерството на финансите по проектозакона за държавния бюджет за 2023 г., който се надявам до няколко седмици да бъде внесен в Народното събрание – той ще е с 3 % дефицит и без увеличение на данъците“ – това анонсира министърът на финансите Асен Василев при встъпването си в длъжност в Министерството на финансите.

По отношение поемането на нов дълг в бюджета, министър Василев каза, че първо трябва да види разчетите, но заяви, че предложеният сега дефицит ще намалее и би следвало и размерът на дълга също да намалее.

БТА

Внесеният в Народното събрание от служебния кабинет проект за удължение на удължителния закон за бюджета вече мина на първо гласуване на заседание на Комисията по бюджет и финанси и финансовият министър коментира, че ще е необходимо той да бъде приет, за да има време за приемането на закона за бюджета за 2023 г., доколкото процедурата предполага това да отнеме 5-6 седмици.

Бившият служебен министър на финансите Росица Велкова, в отговор на въпрос в какво състояние е държавата хазна, каза, че във фискалния резерв има 10 млрд. лв., служебното правителство вече е внесло базов бюджет с висок дефицит, но той ще бъде базата, за да може да се преработи закона, според решенията, които ще вземе редовният кабинет.

За мен ключовата дума ще бъде „доверие“ между нас. С тези думи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков се обърна към експертите в МОН при приемането на поста. Той подчерта, че смята експертите за хора с потенциал и свои съмишленици, защото образованието и науката обединяват в името на по-доброто бъдеще на деца, ученици и студенти.

Министър Цоков очаква подкрепа, креативност и позитивност в отношенията, за да се изгради цялостна екосистема на българското образование с включване на други институции за усъвършенстване на българското образование.

БТА

Проф. Сашо Пенов предаде поста с благодарност към администрацията, която с талант, ум и постоянство надгради започнатото от предишните екипи.

„Аз съм горд, че се получи спойка между нас и бившите министри, които също даваха своите съвети. Така ще подходя и аз, за да може да има приемственост в работата на министерството“, увери проф. Пенов.

Направеното до момента ще бъде надградено. Важното е да покажем максимално бързо резултат, който да бъде видим за хората. Това заяви новоизбраният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който прие поста в сградата на министерството от своя предшественик от служебния кабинет Христо Алексиев. 

Няма да обещавам нереални неща, а ще набелязвам цели, които да бъдат постигнати, посочи Гвоздейков при встъпването си в длъжност. 

БТА

Той посочи, че новоизбраният кабинет събира в себе си „противоположни полюси“, но си поставя високи цели и задачи, които ще преследва в своята работа. 

От своя страна бившият вече ръководител на министерството Христо Алексиев напомни за тежкото финансово състояние на „Български пощи“ и отбеляза, че трябва да се положат усилия за оздравяване на дружеството, за да не се стигне до неговата ликвидация. 

Като важни теми в работата на министерството бяха откроени още изграждането на новата система за въздушна медицинска помощ HEMS, поръчката на нов подвижен състав за БДЖ, транспортната свързаност и други. 

Винаги съм имал нужда от разбиране. Това е точната дума – разбиране. В системата работят много талантливи хора, изключително талантливи във всяка една позиция. По някой път тези трусове, които се получават от политическия живот, от всичките неща, които ни се случват, им пречат да разгърнат докрай силите си.

Думите са на новия министър на културата Кръстю Кръстев.

БТА

Тази вечер той пое своя пост от Найден Тодоров.

„За мен електронното управление е кауза, в която вярвам и винаги съм изповядвал. Знам и вярвам, че в Министерството и Изпълнителната агенция „Инфраструктура на електронното управление“ има достатъчно хора, които споделят моята визия, с които заедно ще вървим напред.“, заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски на церемонията по приемане на властта, съобщиха от министерството.

БГНЕС

Досегашният служебен министър на електронното управление Георги Тодоров пожела успех на министър Йоловски и благодари на екипа на Министерството за съвместната работа.

Продължаване на добрите резултати, които икономиката ни постигна миналата година, посочи сред основните си задачи новоизбраният министър на икономиката и индустрията Богдан Богданов пред журналисти по време на церемонията по предаването на поста в министерството. Няма да е лесно, защото виждаме какво се случва в Европа, за да минимизираме ефекта на рецесията, която се очаква там, допълни той.

Друга цел на икономическия министър е компаниите и гражданите да започнат да работят в условията на предвидимост, с по-ясен хоризонт, за да можем да разчитаме до голяма степен и на българските компании да допринесат за добрите резултати на страната, както това се е случило миналата година.

Богданов, който досега беше изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, напомни за последните данни на БНБ, според които през първото тримесечие на годината преките чуждестранни инвестиции бележат отново ръст от над 10 на сто спрямо миналата година, когато ръстът беше значителен.

БГНЕС

Много е важно екипът в Министерството на икономиката и индустрията да знае, че аз съм отборен играч, заяви Богданов.

От своя страна досегашният икономически министър Никола Стоянов посочи, че наследникът му ще завари подредено министерство, дружествата към него са обезпечени, а българската икономика в момента е в добра форма, въпреки всички трусове в държавата. Стоянов увери Богданов, че той и политическият кабинет, ще му окажат съдействие, за да има пълна приемственост.

Свършихме много работа, коства ни много нерви, но всичко това в крайна сметка се прави заради държавата. Освен да ви благодаря, искам и да ви помоля нещо за последно - работете така, както досега, дайте шанс на новия екип да влезе бързо в нещата, помагайте им, защото системата наистина е напрегната и сме в изключително важен момент. Казвам го няколко пъти и ще го повторя - в нашето министерство влиза един човек, който познава системата. Аз мисля, че този избор е добър. Това каза вече бившият министър на земеделието Явор Гечев, докато предаваше поста на своя наследник Кирил Вътев днес в аграрното ведомство.

БГНЕС

Гечев препоръча на Вътев да намира време и за почивка от време на време, тъй като "това министерство увлича, тук работата няма свършване". Бившият министър изрази надежда освен наложителните неща, които трябва да се свършат бързо, да остане време и за големи политики.

При предаването на поста Явор Гечев подари на новия министър символичен подарък - компас, с думите, че никога не трябва да се губи вярната посока. "Надявам се освен посоката този компас да показва и насоката на Вашите собствени мисли", каза Гечев.

За мен е огромно удоволствие да приема тази позиция именно от министър Шишков, защото имам наблюдения от съвместната ни работа в предходен парламент и съм много удовлетворен, защото политическото противоборство, на което сме свидетели в последно време, възпрепятства инвестиционния процес и регионалната политика, а те стоят в основата на целия прогрес и технократските действия трябва да преобладават. Аз лично смятам да продължа линията на министър Шишков".

Това каза Андрей Цеков, новият министър на регионалното развитие и благоустройство, по време на официалната церемония по предаването на министерския пост, която се проведе днес в сградата на министерството.

Новият министър на туризма Зарица Динкова каза, че е приела позицията на министър, защото смята, че може да работи за това секторът да продължи да просперира. Тя коментира това пред журналисти, след като дойде заедно с досегашния министър на туризма в служебния кабинет Илин Димитров в Министерството на туризма, където имат среща за предаване на поста.

БТА


Те дойдоха от Министерския съвет, където се състоя церемонията по предаване на властта от служебния кабинет на премиера Гълъб Донев на новоизбраното редовно правителство с премиер Николай Денков.

Новоизбраният министър на иновациите и растежа Милена Стойчева прие поста от служебния министър Александър Пулев на официална церемония в министерството, съобщиха от пресцентъра на ведомството. 
Пуле
Министерство на иновациите


“Ставайки държавник, променям ролята си, но мисията остава същата. Включвам се в това правителство с ясното съзнание за ключовия исторически момент, в който се намира страната ни. Вярвам, че с опита си ще помогна духът на сътрудничество и отворено мислене да "зарази“ още по-широко България", заяви министър Стойчева. Според нея имаме потенциал за позициониране на България като страна на новото поколение дълбоки иновации, силна предприемаческа и старт-ъп култура, и интелектуален и изследователски капацитет, който може чрез комерсиализация да повиши конкурентноспособността на икономиката. “Ще работим страната ни да бъде щастливо място, пълно с предприемчиви и икономически овластени хора”, отбеляза Милена Стойчева.

БГНЕС/БТА