Министрите не предвиждат промяна на коалиционната формула
Министрите не предвиждат промяна на коалиционната формула / netinfo
Няма основание за промяна на коалиционната формула на управление в правителството. Около това становище се обединиха вицепремиерите Емел Етем и Даниел Вълчев, както и министрите – Николай Василев и Асен Гагузов. Преди началото на днешното правителствено заседание, те коментираха подадената вчера оставка от правосъдния министър Георги Петканов. Премиерът Сергей Станишев не е обсъждал с министрите си предстоящи промени в кабинета.

Формулата на правителството няма да се променя, защото и броят на депутатите в парламента не е променен. Това заяви министър Асен Гагузов. В момента най-много министри има „Коалиция за България” – 8, след нея е НДСВ – с 6 и само трима са от ДПС. Според Гагаузов това съотношение не трябва да се обвързва с нищо друго освен с разпределението на депутатите в Народното събрание.

Той допълни, че ако има и други персонални промени, те ще се правят по сегашната формула, т.е. представител на същата политическа сила ще поеме поста на подалия оставка или на този на когото тя е поискана.

Решенията за промяна в състава на коалиционния кабинет са решения на политическите лидери. Ние ще ги изчакаме, каза министър Николай Василев и допълни, че на база предишния му опит знае, че министрите научават последни. Асен Гагаузов прогнозира, че ако се взема някакво решение свързано с промяната на политиката или на състава на правителството, то ще стане след като минат форумите на политическите партии.

Вицепремиерът и министър на науката и образованието Даниел Вълчев каза в отговор на въпрос, че промените в кабинета могат да бъдат толкова широки, колкото е необходимо и колкото премиерът и лидерите на управляващата коалиция преценят. Не виждам основание за промяна на коалиционната формула, каза вицепремиерът Емел Етем и допълни, че не очаква да бъде сменена от поста.