Министрите мълчат какви варианти обсъждат с учителите
Министрите мълчат какви варианти обсъждат с учителите / снимки: Sofia Photo Agency

Министрите на финансите и на образованието – Пламен Орешарски и Даниел Вълчев отказаха да коментират работните варианти за увеличение на заплатите на учителите, които се обсъждат заедно със синдикатите. Двамата участваха в заседанието на ПГ на НДСВ, на което присъства и лидерът на партията Симеон Сакскобургготски.

След заседанието на жълтата група финансовият министър Пламен Орешарски беше категоричен, че при представянето на основните параметри на бюджета за догодина не са коментирани отделни сектори като образованието, както и учителската стачка.

“Не коментирам работни сценарии, разговорите продължават на експертно равнище. Работните варианти са за това, за да не се обсъждат в обществото и да не създават определени нагласи”, каза Орешарски. Той допълни, че с групата на НДСВ
Министрите мълчат какви варианти обсъждат с учителите
netinfo
е воден разговор за общата политика и според него е имало потвърждение от жълтата група, че това е „правилната политика”.

Не коментирам работни варианти, отсече на излизане и министърът на образованието Даниел Вълчев. „Това, което правим цял ден, е да видим как да обвържем възможностите на бюджета със структурни мерки, така че да удовлетворим колкото се може повече от исканията на учителите”, допълни той. „Според мен час по-скоро трябва да се очертае решение на проблема”, каза още просветният министър, запитан дали е оптимист, че до края на седмицата ще има развръзка със стачката на учителите.

За разлика от медиите, които и днес останаха без новини около учителската стачка, 12-годишният Митко, който просеше пари пред централата на НДСВ, си тръгна доволен, след като успя да вземе два лева и от министъра на образованието. А на финала рецитира и стих.