Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ разработва Програма за регионални и местни продукти, която ще подпомогне развитието на производителите и икономиката в районите. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев по време на 8-та Национална конференция "Достъп до добра храна", съобщиха от пресцентъра на МЗХГ.
Събев обясни, че с програмата се цели остойностяване на стоките на стопаните и засилване на връзката в общностите, в които се произвеждат, което по думите му води до повишаване на икономическите дейности в районите.
"По отношение на туризма, в програмата е предвидена мярка за подобряване на взаимодействието между местните производители на земеделски продукти, храни и напитки с туристическия бранш", обясни заместник-министърът. И уточни, че се предвижда те да бъдат популяризирани чрез различни активности, използвайки и най-новите технологии.
"Производителите преминали успешно процедурата имат право да използват единно европейско лого, което е разпознаваемо и е гарант за качество и произход", обясни още Георги Събев.
От МЗХГ посочват, че в регистъра е момента има 1564 селскостопански продукти, 1626 вина, 255 са спиртни продукти и 66 храни с традиционно специфичен характер. Досега има включени осем българските храни, 54 родни вина и 12 ракии, като има и продукти в процедура.
"Имаме и няколко инициативи, насочени към подкрепа на родните производители и създаване на възможно най-добри условия на достъп до техните продукти на пазара, включително чрез стимулиране на късите вериги на доставки", информирал още заместник-министърът. Той е уточнил, че едно от успешните начинания в тази посока са схемите "Училищен Плод" и " Училищно Мляко". През настоящата учебна година над 430 хил. деца в 3 366 учебни заведения получават плодове, зеленчуци, мед и мляко по Училищните схеми, допълват от МЗХГ.
Събев обясни, че с програмата се цели остойностяване на стоките на стопаните и засилване на връзката в общностите, в които се произвеждат, което по думите му води до повишаване на икономическите дейности в районите.
"По отношение на туризма, в програмата е предвидена мярка за подобряване на взаимодействието между местните производители на земеделски продукти, храни и напитки с туристическия бранш", обясни заместник-министърът. И уточни, че се предвижда те да бъдат популяризирани чрез различни активности, използвайки и най-новите технологии.
"Производителите преминали успешно процедурата имат право да използват единно европейско лого, което е разпознаваемо и е гарант за качество и произход", обясни още Георги Събев.
От МЗХГ посочват, че в регистъра е момента има 1564 селскостопански продукти, 1626 вина, 255 са спиртни продукти и 66 храни с традиционно специфичен характер. Досега има включени осем българските храни, 54 родни вина и 12 ракии, като има и продукти в процедура.
"Имаме и няколко инициативи, насочени към подкрепа на родните производители и създаване на възможно най-добри условия на достъп до техните продукти на пазара, включително чрез стимулиране на късите вериги на доставки", информирал още заместник-министърът. Той е уточнил, че едно от успешните начинания в тази посока са схемите "Училищен Плод" и " Училищно Мляко". През настоящата учебна година над 430 хил. деца в 3 366 учебни заведения получават плодове, зеленчуци, мед и мляко по Училищните схеми, допълват от МЗХГ.