избори машина
избори машина / БТА
В рамките на процеса по удостоверяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване се спазват всички разпоредби на Изборния кодекс и най-високо ниво на сигурност. Това съобщиха от Министерството на електронното управление (МЕУ).

Оттам посочват, че правят уточнението във връзка с публикации по темата в медийното пространство. 

В този период между МЕУ и Централната избирателна комисия (ЦИК) протича интензивна комуникация чрез официална кореспонденция в писмен вид, уверяват от МУ. 

Процесът на комуникация между двете институции цели адресирането на въпроси, за да се гарантира правилното и гладко протичане на процеса по удостоверяване на машините за гласуване. Към настоящия момент удостоверяването все още не е приключило, уточняват от министерството. 

Оттам призовават да не се спекулира с темата, защото това може да доведе до влошаване на добрата комуникация между МЕУ и ЦИК.

По-рано днес започна процесът по довереното изграждане на софтуера на машините за гласуване, който ще се инсталира на всички машини за местния вот на 29 октомври, както и на генериране на хеш кода. По-късно се очаква представител на министерството да даде подробности за това как е протекъл процесът.