/ БГНЕС
Тече рутинна проверка по документи на три администрации
Министерският съвет не е разпореждал проверка на бомбоубежища, съобщиха от пресслужбата по повод публикации, в които се твърдеше, че премиерът Бойко Борисов е наредил такава.
 
Тече рутинна проверка по документи на три администрации - на Софийска област, на община Самоков и община Ботевград. С нея се проверяват плановете за отбранително-мобилизационна подготовка, дежурството за оповестяване и осъществяването на контрол върху разходването на бюджетните средства по отбранително-мобилизационната подготовка, поясняват от пресслужбата на МС.
 
Такива проверки са част от задълженията на правителството. Те се извършват периодично по утвърден план от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерския съвет. Планът за 2018 г. е утвърден на 28 февруари.

По-рано днес "24 часа" съобщи, че премиерът е наредил проверка на бомбоубежищата. Според информацията на изданието заповедта цели тест дали в София има достатъчно места за укриване на населението в случай на атака и дали те покриват всички нужни условия. От изданието съобщаваха също, че е нареден и преглед на плана за действие във военно време.