Минимален изборен праг предлага БНД
Минимален изборен праг предлага БНД / netinfo

Да бъде въведен минимален изборен праг за политическите партии, които участват в избори, иска БНД. Това съобщи на пресконференция Валентин Милтенов /ПГ на БНД/. Идеята е част от промените в изборното законодателство, които партията предлага. Според Милтенов добър вариант е три процента минимален праг.

Ниският праг заедно с мажоритарния елемент на вота гарантира интересите на политическите формации и на техните лидери, смята председателят на БНД Николай Свинаров, цитиран от БТА.

Той припомни идеята на неговата партия за обединение в обща парламентарна група на силите от център-дясно в рамките още на сегашното Народно събрание. То, по думите на Свинаров, трябва да бъде на база на общи ценности, а не на запазване на лидери или марки. Въпросът кой да е начело на общата парламентарна група, според него, можел да се реши на принципа на ротацията или съпредседателството.

От БНД обаче изключиха възможността "Атака" да бъде част от обединението защото нямала ясна идентификация като субект в политическото пространство.

Според БНД е несъстоятелно да се поставят изкуствени ограничения за финансиране на политическите партии от физически лица. Това, според депутата Илко Димитров, създава условия за извършване на престъпление. Решението е в установяване на контролни механизми върху произхода на парите и по-либерален режим, посочи той. Затова БНД предлага промени в закона за политическите партии, които да задължат политическия субект в деня на регистрацията да предостави информация за финансовото си състояние в момента и за това какви прогнозни разходи очаква да направи при явяването си на даден вот. Сред начините за контрол е и публикуване в интернет на списък на дарителите, добави още Илко Димитров.