Министърът на културата проф. Велислав Минеков предаде писмо за освобождаване на два етажа на НДК от партия ГЕРБ.

"Ще им намерим ново достойно място. Пълно е с празни офиси на ГЕРБ, така че няма проблем", обясни Минеков преди да влезе в централата на ГЕРБ. Молбата няма императивна стойност, ако не става с молба ще пробваме по закона, уточни Минеков.



Това не е наказание, ние си връщаме собственост, която носи загуба. Как да спасим НДК? С концерти и изложби ли?. Всичко това, което е построено тук, е с цел НДК да се оправя със собствения си бюджет, обясни Минеков.

Това е молба и има препоръчителен характер, подчерта Минеков. "Дошъл съм с мир, без полиция. Очаквам да слезе човек от деловодството, за да му го предам, не ми се качва с асансьор".

Тома Биков се закани по-рано, че Минеков ще срещне стена, ако ги изгони от офиса им. "Аз не съм нападател, за да срещам стена. Те са свикнали със заплахи. Дори беше казал, че ще събере симпатизанти, а виждам, че няма симпатизанти. Може би намаляват, не знам защо. Но на заплахи не се поддавам", коментира министърът.

Среща между Минеков и представители на ГЕРБ обаче нямаше. Той не пожела да се качи в офиса им, където го очакваха Томислав Дончев, Даниел Митов и Росен Желязков.

Минеков: ГЕРБ да се премести от НДК, ще отдават помещенията под наем

"Не можах да разбера какъв е смисълът от този цирк, защото, ако някой не си е гледал календара, сме 2021 г. все още, макар че започва да се усеща като 1944 г. Министър да обикаля офисите на партии и да ги подканя да напуснат е жанр, който не сме виждали през последните 30 г.", каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, който определи като безобразие опита една партия да се ограничава да си изпълнява функциите.

"Съжалявам, че г-н Минеков не дойде, за да му обясня, че смисълът на политиката не е да унищожаваш политическия противник. А е да генерираш по-добри идеи и да събереш повече подкрепа. Унищожаването на противника е смисъла на войната, а за мен политиката не е война", коментира Дончев.

Желязков заяви, че са очаквали Минеков и са се подготвили за среща с него, но са изненадани, защото "той всъщност е дошъл, за да си поговори с медиите и е оставил нещо долу на пропуските, които нямат касателство към централата на ГЕРБ, те обслужват всички етажи. Не знаем как това нещо ще стигне до нас и по какъв начин".

Той каза още, че "този спектакъл се прави за онези, които се раздват на всички процеси на изчегъртването на ГЕРБ. Това са зрелища, в които няма хляб. Нито по смисъла на закона, нито по някакъв акт, няма основание и причина да напуснем".

"Очевидно е, че г-н Минеков се е хванал за Министерството на културата и държи да остане в него като редовен министър. Той взима пример от г-н Рашков и е решил, че ако организира акция срещу ГЕРБ, ще стане любимец на новозадаващата се коалиция и ще остане министър. Това са мотивите, няма други, няма правни основания да освобождаваме сградата", коментира Митов.

БГНЕС

"Г-н Минеков е еманация на овластената арогантност и простащина, която се мотивира от президентството и лично от президента Радев. Това очевидно е отмъщение и криворазбрана справедливост", добави той.

"БСП не плаща наем, ДСБ не плаща наем, ДБ не плаща наем. Това важи за всички. В една демокрация политическите партии трябва да бъдат стимулирани и да имат условия, за да изпълняват своята дейност", каза още Митов.



Ето текста на писмото от министър Минеков до председателя на ПП ГЕРБ г-н Бойко Борисов: