Минчо Спасов подкрепи опозицията за комисията за ДАНС
Минчо Спасов подкрепи опозицията за комисията за ДАНС / Sofia Photo Agency

Председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов предложи да отпадне изискването за пълен консенсус при взимането на решение в Комисията за контрола на ДАНС. Той ще обсъди идеята с ръководството на НДСВ.

След като бе одобрено комисията да бъде изградена на паритетен принцип, но да взима решения с пълен консенсус, от опозицията я бойкотираха като отказаха да излъчат свои членове.

След днешната среща с министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, стана ясно, че от опозицията не са променили позицията си. Според депутатите несформирането на работеща комисия ще се отрази негативно на очаквания доклад на Европейската комисия за страната.

„Проблемът е в управляващото мнозинство и топката е в техните крака”, каза депутатът от ОДС Йордан Бакалов. Той призова Грънчарова да обясни на отговорните фактори в ЕК в какво се състои проблемът.

„Смятам, че стабилизирането на ДАНС, включително и с парламентарен контрол, е спешен въпрос”, коментира Гергана Грънчарова. По думите й има логика в искането на опозицията да отпадне изискването за пълен консенсус и то ще бъде обсъдено сред политическите сили.

Според председателят на комисията за ДАНС Надка Балева разговорите
между мнозинството и опозицията продължават и на този етап не може да
се прогнозира съдбата на контролиращия орган.