Минчо Спасов: „Лиана” е заведена срещу лице от екоминистерството
Минчо Спасов: „Лиана” е заведена срещу лице от екоминистерството / снимкa: Sofia Photo Agency

Предмет на днешното разследване беше дали МВР и ДАНС не са си свършили работата, дали са опънали някакъв политически чадър върху когото и да е. Такова мнение изрази в предаването „Денят” на Дарик Минчо Спасов, председател на вътрешната комисия в парламента. Той направи този коментар във връзка с днешното заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и изслушването на вътрешния министър Михаил Миков и председателя на ДАНС Петко Сертов. Спасов обясни още, че на днешното заседание е станало ясно, че истинското име на разработката е не „Лиани”, а „Лиана”. Ето какво още каза Минчо Спасов:

„Разработката „Лиана” е заведена още 2006 година срещу лице от Министерството на екологията. Няколко месеца след нейното образуване тя е била предадена на Върховна касационна прокуратура. От там са преценили, че на лице са данни за извършено престъпление. Софийска градска прокуратура е образувала преписка срещу длъжностно лице за извършване на длъжностно престъпление”, посочи председателят на вътрешната комисия. Според него в момента преписката е в съда и предстои тя да бъде разгледана.

Той коментира, че твърденията за връзка между разработката „Сови” и „Лиана” е неоснователна. По думите му, не е имало политически чадър от страна на МВР и ДАНС относно разработката „Лиана”.

Запитан дали този човек срещу, когото през 2006 година е започнала разработката „Лиани” има връзка с ДПС, Минчо Спасов отговори така: „Не бяха събрани такива данни, не бих могъл да кажа, че всички, които работят в Министерството на екологията са членове на ДПС", обясни Спасов.

Опитахте ли се на днешното заседание да осуетите изслушването на Михаил Миков и Петко Сертов за разработката „Лиана”?

„Въпросите, които вътрешната комисия трябва да разглежда, са не въпросите на отделни политически партии, а са въпросите дали МВР и ДАНС са си свършили работата срещу определени лица”, каза още Спасов.

Борислав Българинов, заместник-председател на вътрешната комисия в парламента също коментира разработката така: "На днешното заседание разбрахме, че във връзка с разработката „Лиана” има образувано досъдебно производство срещу бивш служител от Министерството на екологията, което още не е приключило".

Запитан дали това лице по някакъв начин е свързано с ДПС, Борислав Българинов отговори така: „Министърът на вътрешните работи не даде отговор на този въпрос, но също така не отрече да е свързано с ДПС. За мен е важно дали това лице е свързано с финансирането на определени политически партии”, посочи заместник-председателят на вътрешната комисия.

Цялото интервю можете да прочетете ТУК.