Миков уволни шефа на НЦИОМ Лидия Йорданова
Миков уволни шефа на НЦИОМ Лидия Йорданова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Председателят на Народното събрание Михаил Миков е уволнил шефа на държавната социологическа агенция НЦИОМ Лидия Йорданова, предаде Нова телевизия.

Според публикация във в-к „Преса" вътрешен одит в Националния център за изследване на общественото мнение е установил, че без да има подписан договор, на външни лица са изплатени 211 879 лева.

Още девет служители на агенцията се очаква да бъдат освободени до началото на есенната сесия на законодателния орган. Четирима от тях обаче ще бъдат преназначени в новосъздадената Агенция за оценка на законите.

При проверката е установено, че Лидия Йорданова е използвала като анкетьори срещу заплащане роднини на социолозите от НЦИОМ. Получавали се и по две заплати, веднъж по трудов договор и втори път по граждански за външни изпълнители. Данните от одита са предадени на прокуратурата.

За предстоящото закриване на НЦИОМ председателят на парламента обяви в началото на август. Тогава Михаил Миков каза, че е необходимо да се създаде ново звено, което да оценява ефекта от изработваното законодателство. Малко след това Народното събрание сезира прокуратурата заради финансови нарушения в държавната социологическа агенция.