Миков реформира ГДБОП
Миков реформира ГДБОП / снимка: Sofia Photo Agency

Звената на ГДБОП в районите, в които няма данни за големи организирани престъпни групи ще бъдат закрити и ще се влеят в структурите на криминалната полиция. Това съобщи вътрешният министър Михаил Миков след заседание на ръководството на МВР, на което присъства и премиерът Сергей Станишев. Цялата служба ГДБОП ще бъде реформирана след анализ на организираната престъпност в страната. Премиерът заяви, че очаква от МВР да респектира организираните престъпни групи у нас.

Вътрешният министър каза, че Главната дирекция за борба с организираната престъпност трябва да бъде преструктурирана, след като бъде разгледана картата на организираната престъпност в страната, защото тя е концентрирана в определени точки. Според идеята на ръководството на вътрешното министерство ГДБОП трябва да бъде звено, запазващо относителната си обособеност, звено с оперативни разузнавателни функции, но и в тясна връзка с централно звено. То трябва да има своите фронт офиси, своите изнесени центрове, докато на други места трябва да бъде в едно по-латентно състояние в рамките на криминалната полиция.

Двете служби ДОИ и ДОТИ ще бъдат отделени в агенция, но за момента не е ясно дали тя ще бъде към МВР или не.

Сред акцентите на заседанието е било и даването на по-голяма свобода на звеното на вътрешна сигурност в министерството, както и по-добро разпределение на ресурса в МВР. Вътрешният министър съобщи още, че ще се предприемат и мерки за създаване на чистота в системата и изчистване на дублиращите звена в министерството. Според Миков между отделни служби в момента има издигната стена и те не работят съвместно. Той посочи, че ще се вземат спешни мерки, за да се изчисти корупцията в министерството, като това включва повишаване на заплатите на служителите и противодействие на корупционните практики.

След оперативното заседание на министерството премиерът Сергей Станишев заяви, че са необходими спешни мерки за изчистване на имиджа на МВР и за възвръщане на доверието на хората в системата. Акцент на заседанието е било и влизането на страната ни в Шенгенското пространство. Предстои да бъде направен анализ и на състоянието на организираната престъпност у нас.